ISTRAŽIVANJA

Nizozemska premalo pažnje daje Srebrenici

Pažnja je uglavnom usmjerena na poziciju nizozemskih vojnika, a ne na poziciju žrtava i članova familija, objašnjava dr. Berkel

Mora se posvetiti više pažnje genocidu i njegovim žrtvama. Arhiv

Avaz.ba / Fena

21.4.2020

U izučavanju historije u Nizozemskoj premalo pažnje posvećeno je ratovima u bivšoj Jugoslaviji i genocidu u Srebrenici, pokazalo je najnovije istraživanje, koje je uradio dr. Mark van Berkel na zahtjev nizozemske mirovne organizacije PAX.

U tom istraživanju dr. Berkel dolazi do zaključka da su vrlo ograničene informacije o kontekstu rata u BiH, te da je perspektiva vojnika nizozemskog bataljona dominantna u razmatranju genocida u Srebrenici, piše beogradski "Danas".

Od genocida u Srebrenici, najvećeg ratnog zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, 11. jula ove godine bit će navršeno 25 godina. Genocid se dogodio na mjestu koje je UN proglasio „sigurnim područjem“.


Ove godine navršava se 25 godina od genocida u Srebrenici. Arhiv

U istraživanju, dr. Berkel ističe da generalni ton u nizozemskom nastavnom materijalu ukazuje na to da je UN pao na ispitu.

- Unutrašnjopolitičke konsekvence genocida (kao što su objavljivanje Izvještaja NIOD-a i pad vlade premijera Koka) nisu, ili su neznatno navedene. Pažnja je uglavnom usmjerena na poziciju nizozemskih vojnika, a ne na poziciju žrtava i članova familija - objašnjava dr. Berkel.

U istraživanju se nalazi i nekoliko preporuka, a jedna od njih je da se mora posvetiti više pažnje genocidu i njegovim žrtvama, ali i da se bolje pojasni uloga nizozemske vlade i vojnika u ratnim područjima.

Dion van den Berg iz PAX-a ukazuje da je gledište nizozemskog bataljona i vojnika vrlo važno, „ali to sigurno ne bi smjela biti jedina perspektiva koju prezentiramo u srednjim školama“.

- Ne, naravno da Srebrenica nije bila sigurna za ljude koji su tamo bili u julu 1995. A istovremeno izdavači knjiga sa nastavnim materijalima odlučuju se upravo za „sigurno područje“ tako što u njima izostavljaju mnoga važna pitanja i skoro potpuno negiraju, za Nizozemsku vrlo bolne, priče preživjelih i članova familija žrtava - kaže Berg u saopćenju PAX-a.




Teatarska produkcija

Iz te mirovne organizacije naglašavaju da su spremni da pomognu nizozemske škole i nastavnike historije u pripremanju i držanju predavanja o Srebrenici.

Također, prema mišljenju predstavnika PAX-a, i u BiH se može još mnogo toga poboljšati kad je u pitanju prezentiranje više gledišta o genocidu u Srebrenici.

Narednog juna PAX će promovirati još i knjigu o svojoj 25-godišnjoj solidarnosti sa Srebrenicom koju priprema pisac Kris Kulemans (Chris Keulemans).

Krajem ove godine će, uz podršku PAX-a, ići u premijeru i teatarska produkcija pod naslovom „Opasna Imena“. Centralno mjesto u ovoj predstavi zauzima priča Alme Mustafić, kćerke ubijenog Rize Mustafića koji je kao električar radio za nizozemski bataljon, ukazuju iz PAX-a.

Mirovna organizacija PAX bavi se Srebrenicom već 25 godina, između ostalog kroz podršku preživjelima, kao i Memorijalnom centru u Potočarima. Dion van den Berg iz PAX-a ukazuje da ova organizacija godinama drži predavanja u srednjim školama u Nizozemskoj, kao i da su više puta bili u Srebrenici sa đacima i studentima.

Znanje đaka i studenata

- Svaki put se pokazalo da ti đaci i studenti ne znaju gotovo ništa o Srebrenici. Zato je za nas bilo jako važno da se uradi jedno temeljno istraživanje o tome kako se Srebrenica tretira u nizozemskom obrazovanju - navodi Berg u saopćenju PAX-a.

Inače, na zahtev nizozemske vlade formirana je komisija koja se bavi preispitivanjem tzv. Kanona nizozemske historije (50 tema o važnim događajima iz historije). Berg se nada da će Komisija uzeti u obzir preporuke iz istraživanja PAX-a i da će zahtijevati da se posveti veća pažnja različitim perspektivama o genocidu u Srebrenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.