REAKCIJE

Sindikat trgovine BiH protiv predloženih izmjena Zakona o radu

Od svih klubova stranaka u Parlamentu smo tražili da ni u kojem slučaju ne dozvole da ovaj neustavni i krajnje nehumani pokušaj porobljavanja radnika prođe, saopćili iz Sindikata

Beširović: Izmjene nisu manifestacija solidarnosti radnika javnog s radnicima realnog sektora. Arhiv

Avaz.ba / Fena

21.4.2020

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) oglasio se saopćenjem za javnost u kojem navodi da je kategorično protiv da se izmjene i dopune Zakona o radu donesu u toj formi i po hitnoj proceduri.

STBiH je sindikat koji, kako se navodi u saopćenju, ne zastupa radnike u javnom sektoru nego govori u ime onih radnika koji već dva mjeseca sa ili bez adekvatne zaštite stoje na svojim radnim mjestima "doslovno usred minskog polja koronavirusa", a po tim izmjenama bi možda trebali raditi i do 72 sata sedmično i to za oko 300 KM.

Iz Sindikata radnika trgovine poručuju da STBiH govori u ime onih čije firme ne rade i za april su već masovno najavile ili isplate minimalnih plaća ili otkaze ugovora o radu, a po tim izmjenama bi trebali "biti na čekanju".

- Ove izmjene koje je predložilo resorno ministarstvo, a Savez sindikata kategorično odbio nisu manifestacija solidarnosti radnika javnog sa radnicima realnog sektora kako se nastoji predstaviti već dokaz neuspjeha vlasti da omogući poslodavcima da zadrže sve radnike i garantuju im barem te mizerne plaće koje su imali prije početka pandemije. Umjesto toga im se omogućava da doslovno "porobe" sve radnike te ih ponovo vrlo nehumano i nepravedno postavi u poziciju da upravo oni jedini podnesu teret privrednog kolapsa izazvanog stanjem nesreće - poručili su iz STBiH, na čijem čelu je predsjednica Mersiha Beširović.


Beširović: Uputili primjedbe. Arhiv

Sindikat radnika trgovine BiH je Ministarstvu za rad i socijalnu politiku FBiH uputio svoje primjedbe na predložene Izmjene sa zahtjevom da se takav Nacrt povuče.

- Od svih klubova stranaka u Parlamentu smo tražili da ni u kojem slučaju ne dozvole da ovaj neustavni i krajnje nehumani pokušaj porobljavanja radnika prođe. Također smo predložili da se u praksu vrati sektoralni socijalni dijalog i da poslodavci i sindikati u svim djelatnostima od kojih je svaka specifična i različito pogođena posljedicama stanja nesreće kao i na nivou samih kompanija zajednički kolektivnim ugovorima dogovore mjere koje će sačuvati biznise ali i radna mjesta - navodi se u saopćenju STBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.