ZAHTJEVI

Špediteri s Rače prijete blokadom transporta robe

Od Uprave za indirektno oporezivanje BiH zatražili da se izmještanje odgodi dok traje vanredno stanje

GP Rača: Traže zvanično obavještenje od UIO-a. Arhiv

Avaz.ba / Srna

22.4.2020

Špediteri s Graničnog prijelaza Rača zatražili su danas od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da se preseljenje Carinske ispostave Bijeljina ne obavlja ishitreno i u vanrednom stanju. U suprotnom, zaprijetili su obustavom saobraćaja u znak protesta.

- Svojim ishitrenim odlukama natjerat ćete nas da sutra pristupimo obustavi rada i samim tim blokiramo transport robe kroz BiH dok ne dobijemo zvanično obavještenje Uprave o daljnjim postupcima - navodi se u pismu dostavljenom i medijima.

Ako je već neophodno preseljenje Carinske ispostave Bijeljina, špediteri traže da to bude nakon prestanka vanrednog stanja i da im se omogući specijalni postupak prolaska kamiona preko Graničnog prijelaza Rača do carinske ispostave.


GP Rača: Postupak smatraju neprihvatljivim. Arhiv

Špediteri na Rači jučer su usmeno obaviješteni da se u narednih tri do pet dana preseljava Carinska ispostava Bijeljina na novi terminal kod firme "Perić".

- Taj postupak smatramo neprihvatljivim, a u uvjetima vanrednog stanja izazvanog epidemijom koronavirusa, nismo ni u mogućnosti da sve to obavimo u ovako kratkom roku, zbog čega odbijamo preseljenje koje je najavljeno u narednih tri do pet dana - poručili su špediteri s Rače.

Oni zahtijevaju od UIO-a BiH da im se najkasnije do sutra u 11 sati zvanično obrati i upozna ih o svojim planovima.

Nakon tog roka, špediteri najavljuju obustavu rada od 12 do 15 sati, koju će produžavati svakog narednog dana.

U pismu se ističe da ishitrenim postupcima UIO-a BiH nije doveden u pitanje samo interes špediterskih kuća nego i prijevoznika, uvoznika i cjelokupne privrede, i to u vrijeme borbe protiv epidemije koronavirusa i njenih posljedica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.