GRAČANICA

Uklonili divlju deponiju smeća pa krenuli u gradnju izletišta

Izletište uz obalu rijeke Spreče umjesto tona smeća

Prije godinu počeli gradnju nadstrešnica i staza. H. Čalić

Piše: H. Č. / Avaz.ba

22.4.2020

U sjeni pandemije, skoro da je nezapaženo prošao jedan od najznačajnijih dana za čovječanstvo 22. april - Dan planete Zemlje. A naša planeta je doista ugrožena sa svih strana i u vidu klimatskih promjena vraća nam kao bumerang. Posljedice će čovječanstvo tek osjetiti.

Zato su i mali, pionirski koraci za spas Zemlje, za čistu čovječiju okolinu, za spas rijeka, zraka, zemlje, šume, vrijedni pomena.

Na današnji dan prije godinu, Ekološko sportsko ribolovno društvo (ESRD) “Drijenča” iz Gračanice pokrenulo je vrijedan ekološki projekt. Kako kaže jedan od iskusnih i vrijednih ribara Osman Hodžić, ribari su prije godinu stigli na desnu obalu rijeke Spreče, nekad najbogatiju rijeku sa 20 vrsta riba u Evropi, pa uklonili divlju deponiju smeća.


Almir Čelić na izletištu. H. Čalić

- Na tom mjestu smo, uz pomoć privrednika, Gradske uprave Gračanice, Ministarstva za okoliš Tuzlanskog kantona, krenuli s gradnjom dvije velike nadstrešnice i ribarske staze - kaže Hodžić te dodaje da su sve majstorske radove svojim rukama izveli ribari.

Danas smo bili na ovom izletištu tik uz Spreču. Društvo nam je pravio predsjednik Skupštine ESRD “Drijenča” Almir Čelić. Kako kaže, smeća na izletištu ima, ali daleko manje nego što je bilo. Rijeka je dobila svoju, bistru boju, valjda zbog smanjenog rada fabrika uzvodno ka Lukavcu i Tuzli. On se nada da će se trovačima ove rijeke stati ukraj zakonima, a da će savjest naših građana proraditi i da će svi oni čuvati svoju rijeku i njenu okolinu.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.