REAKCIJA

Ujić za "Avaz": Popisujemo migrante

Već smo pokrenuli proceduru popunjavanja anketnog listića za sve one koji se žele dobrovoljno vratiti tamo odakle su došli, kaže Slobodan Ujić

Slobodan Ujić. Arhiv

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

23.4.2020

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, rekao je jutros za "Avaz" da ova agencija već postupa po zahtjevu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića kako bi se napravio spisak od 10.000 migranata koji će biti deportirani iz BiH. 

Prema riječima Ujića, službenici ove agencije već su počeli raditi na spiskovima. 

- Mi smo već pokrenuli proceduru popunjavanja anketnog listića za sve one koji se žele dobrovoljno vratiti tamo odakle su došli. To se pretežno odnosi na osobe iz Pakistana, Alžira i Maroka, jer je ovih osoba u prihvatnim centrima najviše. Jedino za sada nisu u opticaju državljani Sirije zbog situacije u toj zemlji - rekao nam je Ujić.

On tvrdi da je već zatražena i pomoć ambasada tih zemalja kako bi bio utvrđen identitet migranata. 

Slobodan Ujić. Arhiv

- No, moram reći da tu nismo naišli na saradnju. Većina ovih ambasada tvrdi da nemaju bazu podataka i da mogu provjeriti samo ako počine neko krivično djelo. No, mi već radimo na tome da se napravi spisak svih koji žele dobrovoljno ići. Istina, ovo je kompleksan posao, jer mnogi ne žele sarađivati. Ali, mi ćemo sve svoje resurse staviti na raspolaganje i već radimo na tome - kaže Ujić.

Podsjećamo, Radončić je sinoć, gostujući na FTV-u, kazao da je zatražio spisak svih migranata jer BiH nije parking za Evropu. On je rekao da je ovo veliki sigurnosni problem za BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.