SARAJEVO

Rebalans budžeta FBiH na dnevnom redu Predstavničkog doma po hitnom postupku

Dnevni red ove sjednice, na prijedlog Federalne vlade, proširen je Prijedlogom zakona o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme stanja nesreće

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Arhiv

Piše: Al. Ti. - A. Č.

23.4.2020

Rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije Bosne i Hercegovine bit će razmatran po hitnom postupku, odlučili su danas na vanrednoj online sjednici zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Također su većinom glasova odobrili da Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa bude razmatran po hitnom postupku.

Dnevni red ove sjednice, na prijedlog Federalne vlade, proširen je Prijedlogom zakona o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme stanja nesreće u FBiH. I taj akt će, na osnovu glasova većine zastupnika, biti razmatran po hitnoj proceduri.


Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Arhiv

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je da rebalans budžeta predstavlja povećanje za 11 posto u odnosu na ranije usvojeni budžet za 2020. godinu.

- Ova pandemija koronavirusa ima karakteristike kakve dosad nisu viđene. Došlo je do pada i potražnje i ponude. Izlazak iz krize koja je na putu da preraste u recesiju bit će izazovan, a došla je iz zdravstvenog sektora. Vlada je poduzela veliki broj aktivnosti i promptno pomogla kliničkim centrima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli sa po 10 miliona KM - kazao je Novalić.

Istakao je da je pandemija prouzrokovala negativne posljedice, a da bi pad ekonomije mogao biti od -3,2 do -5 posto.

- Svjesni smo limitirane uloge Centralne banke, tako da možemo zaboraviti monetarnu politiku i naše mogućnosti se svode na najvažnije instrumente fiskalne politike i politike investicije - poručio je Novalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.