SARAJEVO

KCUS-u uručeno deset EKG uređaja

Aparati će biti korišteni prioritetno za pacijente s korona pozitivnim nalazom, pacijente koji se nalaze u izolatorijima, kazala Izetbegović

Ukupna vrijednost donacije 69.030 KM. Fena

Avaz.ba / Fena

24.4.2020

Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) uručeno je deset EKG (elektrokardiograf) uređaja koje je finansirala Kraljevina Norveške, a nabavku osigurao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Ukupna vrijednost donacije u opremi neophodnoj za tretman pacijenata zaraženih koronavirusom je 69.030 KM, a uređaji će biti korišteni za potrebe izolatorija Klinike za bolesti pluća i tuberkolozu "Podhrastovi".

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebija Izetbegović zahvalila je Kraljevini Norveškoj, ambasadorici i UNDP-u, koji su nam pomogli u nabavci deset aparata za elektrokardiografiju.

- Aparati će biti korišteni prioritetno za pacijente s korona pozitivnim nalazom, pacijente koji se nalaze u izolatorijima. Poznato je da smo napravili izolatorij u Podhrastovima, jedan izolatorij pripremni koji do sad nismo koristili, na Građevinskom fakultetu - kazala je.

Kako je pojasnila u slučaju priliva većeg broja pacijenata ovakvi aparati bi dobro došli za njihovu redovnu kontrolu. Osim toga, aparati će biti korišteni u KCUS-u za sve klinike na koje se primaju pacijenti koji su a priori hitni slučajevi, ali i one koji bi mogli biti korona pozitivni.

- Nabavka EKG uređaja je dio podrške borbi protiv pandemije COVID-19 u BiH za koju je Kraljevina Norveške izdvojila 7,5 miliona kruna (oko 1,3 miliona KM), saopćeno je iz UNDP-a.


Otpravnica poslova Ambasade Norveške u BiH Siri Andersen podvukla je da je koronavirus izazov za sve i pogađa sve širom Evrope i širom svijeta te je izrazila zadovoljstvo što su uspjeli preraspodijeliti neka sredstva i pomoći Vladi i narodu Bosne i Hercegovine u ovoj krizi.

- U Norveškoj živi puno ljudi koji u Bosni i Hercegovini imaju prijatelje i rođake. Oni prate situaciju i zabrinuti su, tako da mislim da ova donacija dolazi od svih Norvežana sa iskrenim željama da ćemo zajedno preživjeti krizu - dodala je.

Kraljevina Norveška je do sada finansirala nabavku zaštitne opreme za medicinske radnike u Hercegovačko-neretvanskom kantonu dok će već sljedeće sedmice biti isporučene zaštitne maske, te medicinska oprema Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Kraljevina Norveška je također osigurala sredstva i za nabavku šest respiratora za kliničke ustanove u Bosni i Hercegovini.

Ambasada Norveške u Sarajevu i UNDP su 26. marta potpisali sporazum o odgovoru na pandemiju koronavirusa, u okviru kojeg se realizira nabavka neophodne opreme i materijala.

UNDP, kao dio napora Ujedinjenih nacija u BiH, od trenutka proglašenja vanrednog stanja intenzivno radi na pružanju podrške nadležnim domaćim institucijama putem koordinacije pomoći i osiguranja neophodnih sredstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.