PANDEMIJA Apel roditelja mališana s poteškoćama u razvoju

Lijekova za epilepsiju nema, djeca ispaštaju

Tražili smo da se za vrijeme pandemije odobri slanje lijeka u poštanskom paketu, ali isključivo za ličnu upotrebu i uz ljekarski nalaz, kaže Kovačević

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

U apotekama nedostaje lijekova za epilepsiju

Foto: Ilustracija


Među brojnim problemima koji su se javili s pandemijom koronavirusa je i nedostatak lijekova za epilepsiju koje redovno koriste djeca s poteškoćama u razvoju. Ovih lijekova na policama u apotekama širom BiH nema već danima, a roditelji su apelirali na nadležne da ih hitno nabave jer, kako kažu, ne postoji mogućnost da to učine sami.

  • Mandić: Učinit ćemo sve

    Mandić: Učinit ćemo sve

    Foto: Avaz


Poštanski paketi

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić kazao je da ova kategorija nije zaboravljena, ali da imaju problem jer zemlje Evropske unije, u ovom slučaju Njemačka, zabranjuju izvoz lijekova. 

- Imamo veliki problem s nabavkom tog lijeka. Učinit ćemo sve da se to prevaziđe, mislim da je nabavka već u toku - kazao je Mandić.

Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za „Dnevni avaz“ je kazao da ljudi pokušavaju posredstvom članova porodice i prijatelja iz inozemstva nabaviti lijek, pa im se on šalje i u poštanskim paketima, što je zabranjeno.

  • Kovačević: Mnogi traže pomoć

    Kovačević: Mnogi traže pomoć

    Foto: Avaz


Fizička lica

- Mi smo tražili da se za vrijeme pandemije odobri slanje lijeka i u poštanskim paketima, ali isključivo za ličnu upotrebu, uz ljekarski nalaz. Proslijedili smo taj prijedlog prije nekoliko dana i čekamo odgovor. Veliki broj građana nam se javio s tim problemom - istakao je Kovačević.

Taj način uvoza omogućen je samo pravnim licima kojima Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izda dozvolu, a fizičkim licima može se odobriti interventni uvoz.

Markulj: Život moje kćerke je ugrožen

Tanja Markulj, majka djevojčice Tamare koja boluje od Dravet sindroma, za „Avaz“ je kazala da sedmicama unazad ima problem s nabavkom lijekova koji su neophodni njenoj kćerki. 

- U jednom danu može imati više napada i ti lijekovi su joj neophodni. Nadležni moraju hitno nešto poduzeti. Život moje kćerke ugrožen je zbog sistema – istakla je Markulj. 

NA VRH

Komentari