AKTUELNO

Oglasila se Ambasada Pakistana: Zabrinuti smo, tražimo pojašnjenje vlasti

Reakcija na izjave ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića

Khalid Rao. Agencije

Avaz.ba

24.4.2020

Ambasada Pakistana oglasila se danas saopćenjem za javnost u kojem su reagirali na izjavu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića u kojoj on navodi da će, ako ne bude saradnje u vezi sa migrantima, tražiti i da se pakistanski ambasador proglasi personom non grata.

- Ambasada Pakistana smatra njegovu izjavu neprikosnovenom i neopravdanom. Njegova primjedba da se ambasador Pakistana (Khalid Rao) proglasi personom non grata, također, duboko zabrinjava. Ambasada Pakistana dobro poznaje problem ilegalnih migranata iz Pakistana. Ostajemo u kontaktu s našim vlastima u Pakistanu, kao i sa zabrinutim bosanskim vlastima. Zapravo, Ambasada je uvijek odgovarala Službi za strance u BiH u vezi sa provjerom pakistanskih državljana i nudila je usluge izdavanja putnih dokumenata za hitne slučajeve od potrebe do potrebe. Kao rezultat toga, 73 pakistanska migranta koji su bili voljni, vraćeni su u svoje domove od maja 2019. do marta 2020. godine - naveli su iz Ambasade.


Khalid Rao. Agencije

Pakistanski ambasador je, dalje navode, 30. januara 2020. pozvao Radončića u svoj ured, gdje su razgovarali o pitanju ilegalnih migranata te je dogovoreno razmjenjivanje informacija i proširenje saradnje. No, o deportaciji migranata nije se razgovaralo tokom sastanka.

- Imajući u vidu neosnovane i lažne izjave ili primjedbe gospodina Radončića, ambasador je danas pozvao gospodina Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, i Biseru Turković, ministricu vanjskih poslova BiH, te izrazio zabrinutost. Oboje dužnosnika uvjerilo je ambasadora da će se pozabaviti ovom situacijom i da nikome neće biti dozvoljeno da stvori klin između snažnih prijateljskih odnosa, izgrađenih tokom godina između Pakistana i Bosne i Hercegovine - poručuju iz Ambasade.

Pakistan, dalje se navodi, pridaje veliku važnost odnosu s Bosnom i Hercegovinom.

- Stoga smo zabrinuti zbog nepravedne izjave gospodina Radončića. Nadamo se da će vlasti BiH izdati pojašnjenja njegove neopravdane izjave - poručuju iz Ambasade Pakistana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.