UPOZORENJA

Mjere su ublažene, ali opasnost zaraze je ostala

Iz Instituta ističu kako je veoma bitno da se izbjegava dodirivati oči, nos i usta, jer su to tri dokazana načina kako se virus unosi u organizam

Držati distancu. Ilustracija

Avaz.ba

25.4.2020

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica preporučuje i moli sve građane da se i dalje pridržavaju svih prethodnih uputa o ponašanju u vrijeme pandemije koronavirusa.

- S obzirom na značajne promjene u posljednja 24 sata, uzrokovane serijom naredbi i odluka o ublažavanju ranijih naredbi kriznih štabova, tokom cijele subote bilo je vidljivo na ulicama svih gradova i naselja značajan broj osoba svih uzrasta u parkovima, na ulicama, šetalištima...

Nažalost, značajan broj njih nije poštovao naredbe koje su i dalje na snazi, a odnose se na održavanje fizičke udaljenosti od dva metra, nekretanja u grupama, te obavezno korištenje maski - saopćeno je iz Instituta.

Institut preporučuje građanima da se i dalje pridržavaju svih prethodnih uputa o ponašanju u vrijeme pandemije koronavirusa, a prvenstveno onih da često peru ruke sapunom i vodom ili brišu maramicama ili sredstvima na bazi alkohola.


Veliki broj građana danas na ulicama. Avaz

Iz Instituta ističu kako je veoma bitno da se izbjegava dodirivati oči, nos i usta, jer su to tri dokazana načina kako se virus unosi u organizam.

- Ukoliko kašljete ili kišete, radite to u unutrašnju stranu lakta, ili maramicu, koju odmah savijete i bacite – podsjeća se u saopćenju.

Naglašavaju da i odrasli i djeca moraju držati fizičku udaljenost oko dva metra od drugih osoba.

- Ne zaboravite, nosite masku, jer time štitite i vas i druge. Panika nije opcija, ali oprez jeste - poručuju iz INZ-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.