PANDEMIJA

Karantin je veliki test za porodicu

Važno je razumjeti da svi članovi porodice imaju drugačije potrebe i da su navikli da funkcioniraju drugačije tokom dana

Uobičajene uloge su zamijenjene. Ilustracija

Piše: A. Fazlić / Avaz.ba

27.4.2020

Pandemija koronavirusa izazvala je promjene i poremetila mnoge odnose, među kojima su i porodični, upozoravaju stručnjaci. Izolacija je svakako jedan veliki izazov za porodicu, jer su uobičajene uloge zamijenjene, pa se u tim, prilično izmijenjenim okolnostima javljaju i varnice, nesporazumi, svađe. 

Stručnjaci navode da je u ovim trenucima najvažnije smanjiti količinu stresa, a u tome presudnu ulogu igra stepen lične odgovornosti.

Uobičajene uloge su zamijenjene. Ilustracija

Redukcija stresa

- Važno je razumjeti da svi članovi porodice imaju drugačije potrebe i da su navikli da funkcioniraju drugačije tokom dana. S obzirom na novonastalu situaciju, svaka porodica bi trebala kreirati novu strukturu dana koja će biti usklađena s obavezama koje članovi porodice imaju, ali i s mogućnostima koje su im trenutno na raspolaganju - preporučuju iz Porodičnog savjetovališta Kantona Sarajevo.

Navode kako treba napraviti raspored aktivnosti za rad, učenje, ali i opuštanje i zabavu.

- Također, bilo bi poželjno da svi članovi porodice imaju dio dana u kojem mogu nesmetano provoditi vrijeme sami. Na taj način svako može zadovoljiti individualne potrebe te biti funkcionalniji za provođenje vremena s ostalim članovima porodice. Način kako komuniciramo sa svojim najbližima, kao i stepen tolerancije za različite potrebe i osjećanja ostalih članova porodice su ključni da bismo stres reducirali na minimum - navode iz Savjetovališta.

Ističu kako se svaki nesporazum mora rješavati tako da se čuje glas svakog člana porodice i traži rješenje koje će odgovarati svima.

- Sve reakcije koje imamo trenutno su normalno stanje i odgovor su našeg organizma na situaciju s pandemijom. Ali moramo se polako spremati i na život poslije karantina i obaveze i svakodnevne aktivnosti kojima se moramo vratiti - navode iz Porodičnog savjetovališta.

Neizvjesnost i gubitak kontrole

Vrijeme u kojem živimo jeste neizvjesno i vrijeme je gubitka kontrole.

- S obzirom na to da znamo da stres ne nestaje, već se akumulira, kao i da svaka osoba različito reagira na stres, ako bi se simptomi intenzivirali na način da ometaju funkcionalnost osobe, važno je potražiti pomoć i podršku stručnjaka - kažu iz Savjetovališta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.