BOSANSKA GRADIŠKA

Koronavirusom zaraženo pet medicinskih sestara

U lokalnom karantinu u Vrbaškoj se nalazi devet osoba

Tepavac: Medicinske sestre će biti upućene u Banju Luku. B. Grgić

Piše: Avaz.ba

27.4.2020

Na području Bosanske Gradiške do sada je koronavirusom zaražena 21 osoba, od kojih je 11 izliječeno. Nakon “mirovanja” dužeg od 20 dana, novih deset osoba pozitivno je na virus.

To su osobe kod kojih je zaraza registrirana u posljednja četiri dana, a riječ je o pet medicinskih sestara iz Opšte bolnice i pet pacijenata.

- Slučajevi zaraze medicinskih sestara ne mogu se dovesti u vezu sa nebrigom ili lošim načinom rada zdravstvenih ustanova, jer je riječ u prijenosu zaraze preko pacijenata kojima je bila potrebna hitna intervencija - rekao je gradonačelnik Bosanske Gradiške Zoran Adžić.

U kućnoj izolaciji trenutno je 46 osoba, dok je u lokalnom karantinu u Vrbaškoj devet ljudi. Iz izolacije je izašlo 767 osoba.

Adžić: Nije zabilježen nijedan smrtni slučaj. B. Grgić

Gradski inspektori izdali su ukupno 1.218 rješenja o kućnoj izolaciji, izvršili su 2.243 kontrole, ali su građani bili disciplinirani i nije bilo kršenja ovih mjera.  Za vrijeme zabrana kretanja policija je izdala prekršajne naloge za 173 osobe, od kojih je 115 do 65 godina.

Načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bosanska Gradiška Slađana Tepavac navela je da su sve medicinske sestre sa lakšom kliničkom slikom.

- Četiri medicinske sestre će sutra biti upućene u Studentski centar “Nikola Tesla” u Banju Luku, gdje je ranije smještena jedna sestra koja nije imala simptome – izjavila je Tepavac.

U Bosanskoj Gradišci do sada nije bilo smrtnih ishoda vezanih za koronavirus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.