AKTUELNO

Usvojeni dnevni red i hitni postupak za rebalans budžeta i korona-zakon

Respiratore je nabavila kompanija "Srebrena malina"

Sjednica Doma naroda PFBiH. Printscreen

Piše: E. H. / Avaz.ba

28.4.2020

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH počela je u Sarajevu. Delegati Federalnog doma naroda izglasali su današnji dnevni red, a o rebalansu budžeta FBiH za ovu godinu, izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta, korona-zakonu raspravljat će se po hitnom postupku.  

Također po hitnom postupku će se razmatrati i zakon kojim se rokovi za postupanja u sudskim postupcima obustavljaju dok traje stanje nesreće, iz čega su izuzeti samo neki sudski postupci, primjerice oni u kojima se izriču kazne zatvora za počinioce krivičnih djela. 

Delegati će se odrediti i o prihvatanju zaduženja FBiH po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za hitni projekat za Covid-19 za BiH, kao i prihvatanju zaduženja FBiH u okviru instrumenta MMF-a za brzo finansiranje.

Na dnevnom redu je i odluka o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2020. godinu, izmjene i dopune Finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti, te na Odluku o načinu izvršavanja rebalansa Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2020. godinu.

Također prihvaćeno je i da se na današnjoj sjednici raspravlja i o formiranju komisije za istragu sporne nabavke 100 respiratora iz Kine, a koje je obavila kompanija „Srebrena malina“ u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.