SARAJEVO

Žuljević o rebalansu budžeta Federacije: Car je go

Da smo u bilo kojoj drugoj državi, podigao bi se bunt zbog smanjenja sredstava za obrazovanje i nauku, kaže Marjanović

Marjanović: Čestitam ovoj vladi na nečemu što se zove konzistentnost. PrintScreen

Piše: E. H. / Avaz.ba

28.4.2020

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Damir Marjanović (Nezavisni delegat) tokom rasprave kazao je da mu je žao što je premijer Novalić napustio sjednicu Doma naroda FBiH.

- Čestitam ovoj vladi na nečemu što se zove konzistentnost. Proteklih šest godina su se trudili da daju do znanja da im nije stalo do obrazovanja i nauke i to su potvrdili ovim rebalansom budžeta. Da smo u bilo kojoj drugoj državi, podigao bi se bunt zbog smanjenja sredstava za obrazovanje i nauku. Ova vlada je skinula sve ono što se tiče nauke, a imam osjećaj da je premijer dao zadatak nekom da skine sva sredstva koja su bila predviđena za nauku i obrazovanje. Ne bi se bunio da su takve restrikcije napravljene i na nekim drugim stavkama, ali nisu – istakao je Marjanović.  


Žuljević: Mjere vrlo skromne u odnosu na planove država u regionu. PrintScreen

Delegat Aner Žuljević (SDP) kazao je da rebalans budžeta može stati u jednu rečenicu, a to je: „Car je go."

- Složena struktura je problem. Jedini smo koji već 40 dana nemamo mjere, to što neko nije usvojio rebalans ne pokazuje ništa. Kao društvo se krećemo ka socijalnoj diskriminaciji građana, trebao nam je jedinstven pristup. Trenutno smo se kao FBiH vratili u januar 2018. godine po broju zaposlenih – poručio je Žuljević.  

Dodao je da su naše mjere vrlo skromne u odnosu na planove država u regionu.

- Matematički modeli su optimistični i ambiciozni, rebalans je bukvalno sklepan na hajdučki način – istakao je Žuljević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.