ZASTUPNIK SDP-A BIH

Žuljević odgovorio Novaliću: Statistika je dobra kad je bivši premijer izmišlja

Bivši premijer, koji je svojom reformom buduće penzionere oštetio, a sadašnje zaledio u siromaštvo, kaže Žuljević

Žuljević poručio Novaliću: Treba da se stidi. Fena / Pixsell

A. O.

14.5.2023

Aner Žuljević, zastupnik SDP BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, odgovorio je na neistinite tvrdnje zastupnika SDA i bivšeg premijera FBiH, Fadila Novalića.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

- Bivši premijer, koji je svojom reformom buduće penzionere oštetio, a sadašnje zaledio u siromaštvo, ne razlikuje pojam usklađivanje i rast, tako da mu je bolje da šuti i posveti se drugostepenom sudskom postupku.

Poznat je po morbidnim izjavama da građani previše troše, da se penzioneri trebaju brže amortizovati kroz vrijeme, da ulje nije poskupilo, da respiratori mogu biti za dva pacijenta, da je život lopta šarena itd.

Čovjek, koji je kao lider Vlade predložio odluku da jedan uposleni vrijedi kao 11 penzionera (zaposlenim pomoć od 1080 KM, a penzionerima 100 KM), treba da se stidi, a ne da ratuje sa ciframa koje ne zna pročitati.

Prosječna cijena hljeba 

Taj isti veliki ekonomski “mag” zaboravlja da je prosječna cijena hljeba prošle godine u ovo vrijeme bila marka, a sada je 1,70 KM. Mlijeko je bilo 1,20 KM, a sada 2,50 marke.

Hvali se Novalić podacima o suficitima, a u svom mandatu ostat će upamćen da je oporezovao topli obrok radnicima. Nije samo dijete u vrtiću oporezovao svojim bajnim reformama.

Tačno je jedino da statistički podaci pokazuju da je minimalna penzija nominalno rasla za 29,5 posto, ali treba naglasiti da je to nominalni rast, jer u isto vrijeme smo imali rast cijena - inflaciju.

Kada se ovaj rast uskladi sa rastom cijena, i to opštim indeksom potrošačkih cijena, onda vidimo da je stvarna ili realna penzija narasla 23,7 KM ili 6 posto, što pokazuje koliko je negativno inflacija uticala na ovu skupinu naših sugrađana.

Robotsko čitanje 

Koliko se god on upirao da postane facebook relevantan, mora shvatiti da za razliku od njega mi ekonomske brojeve čitamo životno, a on robotski, kao da su u pitanju mašine, a ne ljudi.

Nažalost, i pored njegovih cifara, penzioneri danas lošije žive i mogu kupiti manje nego prije osam godina kad se uzme struktura njihove potrošačke korpe.

Nama konačno trebaju državnici, hrabri, odgovorni, pošteni i stručni političari koji znaju iskreno posmatrati brojeve, provoditi stvarne reforme, i koji neće varati i petljati vlastiti narod bez obzira koliko realnost bila teška - navodi se u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.