SARAJEVO

Satler: Izraženo zadovoljstvo zbog postignutog jedinstva, samit u Zagrebu nova prilika

Pozdravljena inicijativa

Johan Satler. S. Saletović

Avaz.ba

28.4.2020

U zgradi Predsjedništva BiH danas su ambasadori zemalja Kvinte, uz ambasadora Evropske unije u našoj zemlji Johana Satlera (Johann Sattler), održali sastanak s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojem se razgovaralo o evropskom putu BiH. 

Ključno pitanje je bilo da se iniciraju mjere za 14 tačaka iz Mišljenja EU. 

Šef Delegacije EU u našoj zemlji Satler je kazao da je u proteklu godinu bilo dosta frustracija zbog izostanka bilo kakvog napretka.

- Nova prilika se ukazala sada s predstojećim samitom u Zagrebu koji se planira održati u virtuelnom formatu 6. maja, a na kojem bi trebali uzeti učešće svi čelnici EU i zemalja zapadnog Balkana. Samit u Zagrebu je također prilika i da domaći lider na taj sastanak ne odu nespremni - pojasnio je Satler.

Johan Satler. S. Saletović

Istaknuo je da je zajednički s kolegama ambasadorima Kvinte koji su učestvovali na sastanku pozdravio inicijativu koja je došla od Predsjedništva BiH.

- Njena suština je pokretanje mehanizma koji će omogućiti realizaciju prioriteta na EU putu i utvrđivanje Akcionog plana koji opet treba pokriti period od naredne dvije i po godine, koliko je zapravo trajanje mandata - istaknuo je.

Naglašva da se ovdje radi o stvarima koje su bitne za građane u BiH te da je status quo konačno prestao. 

- Ohrabren sam političkom zrelosti koja ide u korist građanima BiH. Suština samog sadržaja, su teme koje su prije svega bitne za građane, o unapređenju vladavine prava, boljem radu pravosuđa, VSTV-a, demokratije, ljudskih prava, nužnosti provođenja reforme javne uprave, socioekonomskim pitanjima. Zadovoljstvo mi je da vidim da su članovi Predsjedništva bili u prilici da postignu saglasnost i jedinstvo o ovom pitanju, jer će Predsjedništvo zajedno s Vijećem ministara biti na čelu ovih napora. U narednim koracima predviđa se uspostavljanje šireg tijela koje bi se trebalo sastati 4. maja i zajednički utvrđivati daljnje korake - zaključio je Satler.

Johan Satler. S. Saletović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.