POLICIJSKI SAT

Čerkez: Nove mjere zabrane kretanja za prvomajske praznike

Sljedeće sedmice očekuje se uspostavljanje trgovina na veliko i malo

Goran Čerkez. Avaz

Piše: Avaz.ba

29.4.2020

Zbog velikog skoka broja novozaraženih koronavirusom u FBiH, Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH pripremio je niz mjera koje će biti predložene Federalnom štabu civilne zaštite, a riječ je o novom ograničenju kretanja za prvomajske praznike. Potvrdio je ovo Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje.

- Epidemija Covida-19 nije nestala i nije prestala, moramo biti veoma oprezni, savjesni građani i pridržavati se mjera. Pred nama su prvomajski praznici, tri dana i prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH će biti prema Federalnom štabu civilne zaštite da se suspendira kretanje osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina tokom vikenda, 1., 2. i 3. maja, idemo na određenu restrikciju, te da se u istom periodu ograniči kretanje nakon 20 sati - rekao je Čerkez. 

Mjere će važiti za tri dana praznika. 

Pres-konferencija Federalnog štaba civilne zaštite. Avaz

On je naveo da se razmatrala situacija imajući u vidu protekle vikende te kako smatraju da će biti veoma teško iskontrolirati okupljanja. 

- Moramo uspostaviti  život postepeno i kontrolirano, kako će to ići, koliko će to kontrolirano biti i hoćemo li, kao i u ovom sada slučaju za vikend, morati vratiti mjere, prvenstveno zavisi od građana, kako se budu odnosili na ovo. Ponavljamo da epidemija Covida-19 nije gotova i kako ćemo proći kroz taj daljnji period, zavisi samo od poštivanja mjera - rekao je Čerkez. 

Kada je riječ o mjerama karantina, Čerkez je rekao kako u ovom trenutku nisu potrebni brzi testovi na graničnim prijelazima, ali se razmišlja o toj mogućnosti, jer se nameće pitanje koje će mjere biti potrebne prilikom izlazaka bh. građana iz zemlje u EU kada se otvore granice, kao i kakav će biti ulaz ljudi koji dolaze u BiH.  

Na pitanje novinara o liječenju krvnom plazmom, Čerkez je rekao kako FBiH još nije ušla u ovu fazu te da ni Svjetska zdravstvena organizacija, kao ni druge međunarodne organizacije, još ne govore o pozitivnim efektima ovog liječenja. 

- Prema informacijama koje imamo, još ni u regionu nije počelo liječenje krvnom plazmom - rekao je Čerkez. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.