REAKCIJE

Ambasada SAD: Svi izvještaji o koruptivnim radnjama u vrijeme pandemije veoma nas zabrinjavaju

Nema mjesta za korupciju u vrijeme krize s kojom se zajedno suočavamo

Ambasada SAD. Arhiv

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

29.4.2020

Ne možemo komentirati konkretne istrage koje su u toku. Međutim, kao što smo i do sada govorili, svi izvještaji o koruptivnim radnjama u vrijeme pandemije veoma nas zabrinjavaju, kazali su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD za "Avaz", a tiče se afere i nabavke skoro stotinu respiratora po cijeni višoj od 10,5 miliona KM posredstvom firme "Srebrena malina", TV voditelja Fikreta Hodžića. 

Podsjećamo, predmet o ovom slučaju su otvorili Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a potom i Državna agencija za istrage i zaštitu.

Ističu da, ukoliko je ovakva praksa u prošlosti značila gubitak javnih fondova, danas korupcija može direktno voditi gubitku ljudskih života. 

- Nema mjesta za korupciju u vrijeme krize s kojom se zajedno suočavamo - navedeno je. 

Nabavljeni respiratori iz Kine. Avaz

Naglasili su da je građanima BiH jasno koliko je u ovoj zemlji korupcija duboko ukorijenjena.

- Ovo je prilika da im se procesuiranjem onih koji iskorištavaju ovu situaciju za stjecanje nezakonite koristi pokaže da ima nade u borbi protiv korupcije. Mi i dalje podržavamo tužitelje koji su spremni da se uhvate ukoštac s korupcijom, uključujući i korupciju u javnim nabavkama tokom pandemije Covida-19, bez obzira na brojne prepreke - kazali su za "Avaz" iz Ambasade SAD. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.