SAOPĆENJE

Entitet ne može donositi odluke o režimu na granici, Srbija mora poštovati suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Pitanje granice u isključivoj je nadležnosti Vijeća ministara BiH, koje svoje odluke donosi na prijedlog ovlaštenog predlagača, odnosno Ministarstva sigurnosti BiH

Fahrudin Radončić. Pixsell

Avaz.ba

29.4.2020

Štab za vanredne situacije RS donio je danas odluku “da će poljoprivredni proizvođači u pograničnom dijelu uz rijeku Drinu koji imaju poljoprivredno zemljište u Republici Srbiji od sutra moći prelaziti granicu da bi mogli obavljati poljoprivredne radove”. 

Pitanje granice u isključivoj je nadležnosti Vijeća ministara BiH, koje svoje odluke donosi na prijedlog ovlaštenog predlagača, odnosno Ministarstva sigurnosti BiH. Također, vrlo je neprihvatljiv i postupak Vlade Republike Srbije da o namjeri otvaranja malograničnih prijelaza nije obavijestila Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo vanjskih poslova naše države, već se direktno obratila Centru u Trebinju.


Fahrudin Radončić. Pixsell

Stoga je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić dao uputu Graničnoj policiji BiH da radi u skladu sa Zakonom i da ne izvršava naloge Štaba za vanredne situacije RS.

Zahtjev iz Republike Srpske, ako dođe oficijelnim putem u Ministarstvo sigurnosti BiH, bit će razmotren i, po eventualno pozitivnom mišljenju, upućen na odlučivanje Vijeću ministara BiH.

Istovremeno, Vlada Republike Srbije o svojoj namjeri treba uputiti notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH, koje će je, opet, proslijediti Ministarstvu sigurnosti BiH na postupanje.

Na pitanju granice nema kompromisa i apsolutno sve mora biti u skladu sa zakonom i u duhu dobrosusjedskih odnosa i punog poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.