UPOZORENJA

Glavni epidemiolog USK: Građani ne drže distancu i nepravilno nose maske

Pozitivne su četiri osobe iz Sanskog Mosta, tri iz Bosanskog Petrovca, te po dvoje građana iz Bihaća i Cazina

Zarina Mulabdić. Agencije

Avaz.ba

29.4.2020

Članovi Kantonalnog štaba civilne zaštite i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) potvrdili su kako je posljednjom serijom testiranja na koronavirus, ustavljeno 11 novozaraženih osoba. 


Opuštanje stanovništva

Riječ je o jučer poslanim uzorcima u referentnu laboratoriju u Sarajevu, a pozitivne su četiri osobe iz Sanskog Mosta, tri iz Bosanskog Petrovca, te po dvoje građana iz Bihaća i Cazina.

- Ublažavanje određenih mjera očigledno je uticalo na opuštanje stanovništva, pa imamo najveći broj pozitivnih slučajeva u jednom danu od početka širenja koronavirusa. Moram ponovo apelovati na sve naše građane da mnogo ozbiljnije shvate ovaj virus. Na putu ovamo vidjela sam grupu mladih ljudi koji nepravilno nose maske i ne drže socijalnu distancu. Naravno da nam takvim načinom ponašanja neće biti bolje. Posebno je važno da se drže preporuka i mjera u predstojećem prazničnom periodu – kazala je direktorica Zavoda za Javno zdravstvo USK Zarina Mulabdić.


Zarina Mulabdić. Agencije

Istaknuto je da je do sada testirano 1.762 građana kantona i da je evidentirano 88 pozitivnih rezultata na koronavirus.


Jedna osoba na respiratoru

- Imamo 43 trenutno oboljele osobe, dok je retestiranjem utvrđeno da se 38 uspješno oporavilo. Nažalost, sedam smrtnih slučajeva se povezuje sa bolešću COVID-19. Aktivno je i 15 klastera, uz tri nova u Sanskom Mostu. U Kantonalnoj bolnici ‘Dr. Irfan Ljubijankić’ u Bihaću hospitalizirano je šest pacijenata, pet pozitivnih i jedan pod sumnjom. Moram istaći i da je jedna osoba i dalje u jedinici intenzivnog liječenja, na respiratoru – dodala je Mulabdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.