KORONAVIRUS

Krajina traži veću kvotu za testiranje na KCUS-u

Neki kantoni pooštrili mjere - Građani moraju shvatiti da živimo s ovim virusom - Na terenu ima više zaraženih

Broj testiranja skoro isti kao i ranije. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić

24.10.2020

U Bosni i Hercegovini ponovo je oboren rekord prema broju novozaraženih koronavirusom. Jučer je registrirano 1.179 slučajeva, a 14 osoba je preminulo.


Mnogo drastičnije

Nadležni upozoravaju na obavezno pridržavanje epidemioloških mjera, a to je nošenje maske, koje su neki kantoni proglasili obaveznim i na otvorenom, održavanje socijalne distance, higijena ruku, provjetravanje prostora u kojem se boravi... 

S druge strane, BiH je među onim državama koje najmanje testiraju te, kada bi se povećao broj testiranja na koronavirus, predviđanja su da bi cifre bile mnogo drastičnije.

Neki kantoni su pooštrili mjere, a među njima je i Unsko-sanski kanton (USK), koji je prije nekoliko dana donio nove naredbe s ciljem zaštite zdravstva u ovom kantonu zbog povećanog broja zaraženih ljekara i drugih medicinskih radnika.

Ćemalović: Naš aparat za sat izbaci dva testa. Arhiv

- I dalje imamo povećan broj novozaraženih osoba. Sedmična incidenca je više od 30 na 100.000 stanovnika. Uputili smo i Ministarstvu zdravstva FBiH i Zavodu za javno zdravstvo FBiH dopis za povećanje broja testiranja na dnevnoj bazi za USK, a koje mi upućujemo u mikrobiološki laboratorij Univerziteta kliničkog centra u Sarajevu. Limitirani smo s oko 50 uzoraka. Radimo u našem laboratoriju PCR testiranja, ali smo limitirani aparatom koji može da izbacuje dva testa za sat - kazala nam je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva i predsjednica Kriznog štaba USK. 

Problem je i s oko 3.000 migranata koji su smješteni u centrima, a posebno s onima van njih, oko 2.500.

- Oni se ne kontroliraju ni po kojem zdravstvenom osnovu. Tu imamo opasnost od COVID-19 virusa. Što se tiče testiranja, očekivati je veći broj oboljelih i sigurno na terenu da ima veći broj zaraženih. Ako bi došlo do povećanja testiranja, došlo bi i do većeg broja novozaraženih. Izvjesno je da one asimptomatske ne možemo ni „uhvatiti“ - istakla je Ćemalović.

Nije rješenje

Na pitanje o potencijalnom „lockdownu“, kaže da to ne bi bilo dobro rješenje ni za građane ni za privredu. 

- Život mora teći. Odgovornost je velika i na građanima. Oni moraju shvatiti da živimo s virusom COVID-19 i da je on među nama - zaključio je Ćemalović.

Kolaps zdravstva

- Koronavirus nam je ušao u zdravstvene ustanove. Morali smo donijeti određene mjere koje smo imali u martu, a to je da zdravstvene ustanove na određen način zatvorimo, u smislu da se hladni programi isključe, smanjimo broj i ukinemo konsultativno-specijalističke usluge. Ovo se ne odnosi na onkološke pacijente, oni moraju imati potpunu uslugu i 24 sata imati nekoga na raspolaganju - kazala je Ćemalović. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.