STABILNA SITUACIJA

Pilav: Na jedan aktivni slučaj zaraženih imamo 1,8 izliječenih

Trenutno je na području Kantona Sarajevo hospitalizirano sedam oboljelih osoba, od kojih nijedna nema težu kliničku sliku

Pilav: Najveći broj zaraženih u dobi od 36 do 50 godina. Vlada Kantona Sarajevo

Piše: Avaz.ba

30.4.2020

Epidemiologinja Aida Pilav objavila je podatak da su u posljednja 24 sata tri osobe bile pozitivne na koronavirus u Kantonu Sarajevo od ukupno 110 testiranih.

Trenutno je na području Kantona hospitalizirano sedam oboljelih osoba od kojih nijedna nema težu kliničku sliku. U posljednja 24 sata oporavile su se dvije osobe, izjavila je predsjednica Kriznog štaba KS.

Među 3.830 testova u proteklom periodu, pozitivnih je bilo 144, izliječenih 51. Zabilježeno je šest smrtnih slučajeva.

Pilav je potvrdila da je najveći broj zaraženih u dobi od 36 do 50 godina (26 posto) te od 51 do 60 godina (23 posto). Dodala je da je počelo i masovnije testiranje u staračkim domovima i ustanovama za socijalno zbrinjavanje. 

- Broj testiranja je povećan za deset posto, nije dolazilo do eksponencijalnog rasta broja oboljelih i epidemiološka situacija je zadovoljavajuća – izjavila je Pilav, ali i naglasila da je potrebno sačuvati oprez, posebno zbog predstojećeg perioda praznika.

Izazov predstavlja i povećan broj ulazaka naših državljana iz inozemstva.

- Na jedan aktivni slučaj zaraženih imamo 1,8 izliječenih. To je veoma zadovoljavajući rezultat, što čini situaciju stabilnom – rekla je Pilav.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.