RAZGOVOR

Ministar Košarac i ambasador Fild o aktuelnim temama i saniranju posljedica koronavirusa

Ministar Košarac rekao je da svi nivoi vlasti u BiH ulažu maksimalne napore u prevenciji i suzbijanju epidemije

Košarac i Fild. Agencije

Avaz.ba

30.4.2020

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Metjuom Fildom (Matthew Field) o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i posljedicama epidemije koronavirusa na privredu u BiH. 


Ulažu maksimalne napore

Ministar Košarac rekao je da svi nivoi vlasti u BiH ulažu maksimalne napore u prevenciji i suzbijanju epidemije, ističući da je ključni prioritet zaštititi zdravlje građana i očuvati stabilnost zdravstvenog sistema u zemlji.

On je informisao ambasadora Filda o aktivnostima i mjerama koje Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH preduzima u saradnji sa nadležnim entitetskim ministarstvima na saniranju negativnih efekata koronavirusa na domaće privredne kapaciteta. U tom kontekstu, sagovornici su ocijenili da je od izuzetnog značaja u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji bilo formiranje liste vitalnih proizvoda koji imaju olakšan promet na definisanim graničnim prelazima između zemalja CEFTA-e zahvaljujući sistemu zelenih prioritetnih traka.


Staša Košarac. Agencije

Govoreći o potrebi zaštite domaćih proizvođača, ministar Košarac istakao je da plasman njihovih proizvoda na nova tržišta jedna od mjera pomoći, posebno kada su u pitanju ostvareni viškovi u proizvodnji. Podsjetio je da je BiH nedavno odobren izvoz svinjskog mesa u Sjevernu Makedoniju, te da se u saradnji sa entitetskim ministarstvima i nadležnim agencijama kroz kontakte sa Evropskom komisijom traži mogućnost da se BiH omogućiti transport žive stoke preko luke Ploče na tržišta trećih zemalja.


Saniranje negativnih posljedica

Na sastanku je izražena spremnost Velike Britanije da pomogne BiH u saniranju negativnih posljedica koronavirusa, posebno kada su u pitanju domaći turistički kapaciteti. Sagovornici su, između ostalog, usaglasili da je potrebno nastaviti aktivnosti na potpisivanju sporazuma o nastavku trgovine između BiH i Velike Britanije, budući da ova zemlja više nije članica EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.