DRŽAVNI MINISTAR

Košarac: RS ima izborni suverenitet

Izbornu volju građana RS će provoditi kredibilne institucije i organi RS

Staša Košarac. Instagram

S. S.

8.4.2024

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) rekao je da "RS ima izborni suverenitet".

- Njeno ustavno pravo je da bira poslanike Narodne skupštine, delegate Vijeća naroda, predsjednika i potpredsjednike RS, delegate Doma naroda PSBiH, te skupštine gradova, odbornike skupština opština, gradonačelnike i načelnike opština. Izraz izbornog suvereniteta RS je i zaključak Vlade kojim se pozivaju svi članovi organa za provođenje izbora iz RS da podnesu ostavke.

To je jasan i nedvosmislen odgovor na nasrtaje i tendenciozne namjere nedobronamjernih stranaca, prvenstveno misleći na nelegitimnog Šmita i ambasadora Marfija, kao i bošnjačkog političkog faktora. Takva politika je antisrpska, antiustavna i antidjetonska, usmjerena protiv RS, njenog izbornog, ustavnog i svakog drugog kapaciteta. Odgovorna politika predsjednika Milorada Dodika i institucija RS nikada neće dozvoliti da izbornu volju građana prekrajaju pojedinci, koje imenuje nelegitimni stranac i strukture koje vode politiku protiv RS.

Izbornu volju građana RS će provoditi kredibilne institucije i organi RS. Očekujem da će svi članovi organa za provođenje izbora iz RS postupiti po zaključku Vlade i podnijeti ostavke, potvrđujući patriotski odnos prema RS i slijedeći politiku njenih institucija - naveo je Košarac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.