DRŽAVNI MINISTAR

Košarac ponovo napao Šmita: "Ko je on da nešto prihvata ili ne prihvata"

Bez imalo stida i srama laže i dezavuiše javnost, rekao je Košarac

Staša Košarac. N. Šaljić / Avaz

N. H.

19.3.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Staša Košarac ponovo je napao visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt), rekavši da je "nelegitiman i nedobronamjeran stranac koji kontaminira odnose u BiH".

- Okupatorski namjesnik Šmit kaže da ne prihvata zakonodavne inicijative o prestanku važenja mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Ko je uopšte Šmit da nešto prihvata ili ne prihvata, da nekome drži predavanja i da se miješa u unutrašnja pitanja u BiH? - upitao je Košarac.

Nastavio je s vrijeđanjem, nazvavši Šmita "štetočinom koja prima enormno visoku plaću ilegalno radeći u BiH".

- Po čemu je referentan da nešto (ne)prihvata? Kome je bitan njegov osvrt o bilo čemu? - upitao je Košarac, pa nastavio:

- Bez imalo stida i srama laže i dezavuiše javnost govoreći o tome da će BiH skrenuti s EU puta ukoliko reguliše status stranih sudija. Istina je da je usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH i odlazak stranih sudija među 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Istina je da BiH sa strancima u Ustavnom sudu BiH i OHR-om ne može nigdje, a kamoli u EU i da Šmit mora da napusti BiH što prije, jer nikome ništa dobro nije donio, niti će. U kojoj evropskoj zemlji stranci donose odluke, umjesto legitimno i legalno izabranih predstavnika naroda?

Za kraj je u objavi na Instagramu napisao da niti takva zemlja u EU postoji, niti u takvoj zemlji RS vidi svoju budućnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.