DRŽAVNI MINISTAR

Košarac: Svako Šmitovo rješenje pomnoženo s nulom daje nulu

Ako Šmit nametne izmjene izbornog zakona, Košarac ističe kako će RS donijeti svoj zakon

Staša Košarac. Fena

H. J. I.

24.2.2024

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac (SNSD)  izjavio je da će EU pokazati da je iskren partner BiH isključivo ako odredi tačan datum za pregovore.

Također, Košarac je rekao kako su sve druge opcije foliranje i kamufliranje, a zvaničnike EU je okarakterisao kao "prodavače magle".

"Račun bez krčmara"

- RS ostaje posvećena evropskom putu i spremni smo realizovati 14 ključnih prioriteta integralno. To podrazumijeva da strukture iz Federacije BiH u potpunosti uvaže stavove i interese RS-a, primarno misleći na usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH i odlasku stranih sudija - naveo je Košarac.

Bez uvažavanja RS, ističe Košarac, Sarajevo i stranci prave račun bez krčmara za evropske integracije BiH.

- Nećemo prihvatiti polovična rješenja niti da se po principu švedskog stola bira koji će od 14 prioriteta biti realizovan. Ili je dogovoreno sve ili ništa nije dogovoreno - naveo je Košarac.

Dogovor tri naroda

On je istakao da to mora biti dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, koji u potpunosti isključuje strance iz odlučivanja i nametnuta rješenja.

- Koliko vidim, ponovo se aktueliziju priča da bi Kristijan Šmit (Christian Schmidt) mogao nametnuti izmjene izbornog zakona. Što se tiče RS, važit će mu taman koliko legitimiteta ima. Svako Šmitovo rješenje pomnoženo s nulom daje nulu - rekao je.

Ako Šmit nametne izmjene izbornog zakona, Košarac ističe kako će RS donijeti svoj zakon, a u slučaju da nametne zakon o imovini odgovor RS će biti proglašenje nezavisnosti.

- Nema tog evropskog niti bilo kojeg drugog puta zarad kojeg će RS pristati da umanji svoj ustavni kapacitet. O tome mogu da sanjaju američki ambasador u BiH, Šmit i ostatak kompanije koji bi da, pod krinkom EU puta, kidišu na RS, njene institucije, poziciju, prava, imovinu i drugu - naveo je Košarac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.