EKSKLUZIVNO

Njujorški policajac iz Sarajeva za "Avaz": U samo jednoj smjeni provjeravamo dvoje do troje mrtvih ljudi

Samo kod nas u policiji preminulo je 37 kolega, kaže Radončić

Piše: A. Kapo / Avaz.ba

1.5.2020

Na jednom prijemu - Avaz
Spasio dijete 2016. godine - Avaz
S fudbalerom Stevanom Jovetićem - Avaz
Edi u društvu kolegice - Avaz
Edi Radončić: Prvi na liniji borbe s nevidljivim neprijateljem - Avaz

- Vlasti kažu da je svakog dana manji broj mrtvih, ali razlika je u četiri ili pet preminulih osoba. Tako je, recimo, 29. aprila broj mrtvih u Njujorku iznosio 306, a dan ranije 330 - kaže na početku razgovora za „Avaz“ Edi Radončić, njujorški policajac

Riječ je o Sarajliji, koji vuče korijene iz crnogorskog Tivta, jednom od mnogih naših građana koji su nakon rata trbuhom za kruhom krenuli preko bare. Radončić, koji policijsku značku duži već osam godina, kaže da je situacija bila alarmantna, ali da sve polako ide nabolje.


Veliki grad s osam miliona stanovnika

- Samo kod nas u policiji preminulo je 37 kolega – kaže Radončić i nastavlja:

- Ne priča se puno o tome... Ovo je veliki grad s osam miliona stanovnika, pa kada umre 12.700 ljudi, njima to nije veliko. Istovremeno, imamo oko 36.000 oporavljenih ljudi.

Prema njegovim riječima, procedura kod osoba preminulih od koronavirusa je drugačija nego u drugim zemljama.

- Kada neko umre od koronavirusa, policajci prvi dolaze na lice mjesta, obično u kuću preminuloga. Imamo maske, rukavice i odijelo, bez čega ne ulazimo u kuću. Tek kada mi ustanovimo da nema elemenata krivičnog djela, zove se mrtvozornik. Imali smo problema, jer na području Njujorka ima samo osam mrtvozornika, pa ih nerijetko moramo čekati, s obzirom na to da zbog velikog broja mrtvih sve ne stižu - pojašnjava Radončić.

Ublažavanje mjera

Radončić, kako kaže, u dobroj je psihofizičkoj formi, ali ipak priznaje da mu je najteže kad mora reći roditeljima ili članovima porodice preminuloga da napuste sobu ili kuću kako bi obavio svoj dio posla.

- To su žalosne situacije. Niko nas nije mogao na ovo pripremiti. Neke kolege imale su psihičkih problema. Jednostavno, ne nosi se svako isto s ovom novonastalom situacijom – kaže Radončić.

Naš sagovornik kaže da samo u jednoj smjeni zna imati po dvije ili tri ovakve situacije.

- Njujork je podijeljen u pet velikih naselja – Menhetn, Bronks, Kvins, Bruklin i Stejt Ajland. Tako sve zavisi na kojem području radim – dodaje Radončić.

Otkrio nam je da od ponedjeljka ide ublažavanje mjera pa će polako početi raditi neki objekti koji su do sada imali ključ u bravi.


Svake godine u Bosni

- Vlasti su formirale specijalni tim od 500 policajaca kojima će prvenstveni cilj biti obilazak restorana, parkova i drugih mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi. Kazne za one koji se ne budu pridržavali mjera i uputa iznosi 500 dolara. Do sada nismo previše kažnjavali, više smo upozoravali – kaže Radončić.

Dodaje da se u svijet nekad plasiraju pogrešne informacije.

- Imam kolege u vatrogasnim službama, bolnicama... Nije tačno da su ljekari prebukirani i da ne stižu zbrinuti sve pacijente. U prilog tome ide i činjenica da je „plutajuća bolnica“, veliki brod pretvoren u bolnicu, nedavno isplovila iz luke – govori Radončić.

Radončić nam je rekao da svake godine dođe u Sarajevo, gdje provede mjesec.

- U Sarajevu mi je i tetka. Otac mi je imao kafanu u Vogošći, a komšija mi je Jala Brat, s kojim sam igrao fudbal. Kada se penzionišem, eto mene u Sarajevo. Ovdje gubite familijarnu orijentaciju, jer stalno radite. Ne želim da postanem Amerikanac i da nemam volje prema familiji. Naša kultura, hrana, sve me vuče u Bosnu. Čuvajte mi se Bosanci – poručio je na kraju razgovora za „Avaz“ Edi Radončić, koji je poznat i po tome što je 2016. godine spasio dijete, nakon čega je dospio i u tamošnje medije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.