UPOZORENJE

Omogućen je rad, ali onome ko prekrši pravila, slijedi kazna

Tokom dana utvrđeno devet prekršaja, što podrazumijeva podnošenje devet prekršajnih naloga u iznosu od 10.000 KM

Ajdinović: Inspekcijski organi bit će rigorozni. Arhiv

Avaz.ba

3.5.2020

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUIP) saopćila je danas da su sanitarni inspektori, zaključno sa subotom, 2. maja, na graničnim prijelazima izdali 31.810 rješenja o stavljanju osoba pod zdravstveni nadzor (ograničeno kretanje, izolacija) na period od 14 dana.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora, prema do sada dostupnim podacima, obuhvaćeno je ukupno 3.476 državljana BiH sa prebivalištem u Republici Srpskoj, koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području Federacije BiH.

Dostavili podatke

Podaci s imenima i adresama blagovremeno su dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije ili karantina. Isto vrijedi i za 344 osobe sa prebivalištem na području Brčko distrikta BiH za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Distrikta.

Inspektorat RS dostavio je podatke o 69 osoba kojima su sanitarni inspektori RS tokom jučerašnjeg dana izdali rješenje o kućnom karantinu te podatke o rješenjima za 84 vozača koji imaju prebivalište u FBiH.

Inspektorat Brčko distrikta BiH dostavio je podatke za sedam osoba kojima su jučer izdata rješenja o izolaciji, a koja imaju prebivalište na području FBiH.

Danas istječu mjere iz 59 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 25.561 osobu istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Pojačana kontrola poštivanja propisa. Arhiv

- Po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH, kojom je određeno utvrđivanje marži, dežurni tim Federalnog tržišnog inspektorata je i tokom današnjeg dana, radi zaštite građana od nerazumnog povećanja cijena, vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata na području Federacije BiH – saopćeno je iz FUIP-a, čiji je direktor Anis Ajdinović.

Izvršeno je osam inspekcijskih nadzora i utvrđeno devet prekršaja, što podrazumijeva podnošenje devet prekršajnih naloga u iznosu od 10.000 KM.

Upućen poziv

Upućen je poziv svim subjektima kojima je naredbom Federalnog štaba civilne zaštite omogućen rad, da se pridržavaju svih higijenskih i zdravstvenih preporuka Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Izdato je i upozorenje da će, kako federalne, tako i nadležne kantonalne inspekcije, biti uključene u pojačanu kontrolu poštivanja preporuka radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Inspekcijski organi bit će rigorozni i neće se dopustiti nepoštivanje preporuka Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, za šta su zakonom propisane novčane kazne u rasponu od 2.000 do 10.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.