SARAJEVO

Ivo Tadić: Teško je braniti Korona-zakon

Imam informacije da neki privrednici razmišljaju o otpuštanju radnika

Tadić: Imat ćemo ozbiljan problem. Printscreen

Piše: E. H. / Avaz.ba

4.5.2020

U nastavku sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH nastavljena je rasprava o Korona-zakonu.

Predsjednik Kluba Hrvata Ivo Tadić kazao je da je teško braniti ovaj zakon. 

- Mnogo se očekuje od ovog zakona. Niko nije zadovoljan ovim zakonom, ali treba vidjeti koje su mogućnosti. Vlada FBiH je uložila 12 amandmana, ali su se vodili načelom da pokušaju popraviti dio teksta, jer je bio veliki broj uloženih amandmana. Cilj je zaštititi privredu i radna mjesta, bojim se da ne dođe do vala masovnog otpuštanja. Imam informacije da neki privrednici o tome razmišljaju. Vlada je vodila računa da se penzije isplaćuju redovno, isto tako moramo zaštititi zdravstveni sistem. Ukoliko ovo potraje dugo, imat ćemo ozbiljan problem, bojim se da ćemo mi, nakon godišnjih odmora, imati novi rebalans budžeta i nove mjere – poručio je Tadić.


Saradžić: Pokazali neozbiljnost. Printscreen

Delegat Vesna Saradžić (SDP) kazala je da je od starta ove priče prisutna neozbiljnost.  

- Stječe se utisak da neko nije bio na sjednici Vlade FBIH kad se usvajao ovaj zakon, jer su na 14 članova uložili 12 amandmana. Predlagač tvrdi da će zakon pomoći, a s druge strane čujemo argumentaciju koja je u suprotnosti s tim. Predložili smo 25 amandmana, jer ove mjere koje su predložene, nisu dovoljne. Nije bilo iskrene namjere da na ovom zakonu zajedno rade opozicija i pozicija. U fokusu ovog zakona nema najranjivijih kategorija, nema nezaposlenih, nema onih kojima je zabranjen rad – istaknula je Saradžić.

Dodala je da se od penzionera planira oduzeti 80 miliona KM, a oduzima se i 10 miliona KM za uvezivanje radnog staža.

- Uzimaju od radnika i daju poslodavcima – naglasila je.

Simić: Sad su pokazali svoju nesposobnost. Printscreen

Delegat Mladen Simić poručio je ovom prilikom da je prijedlog Vlade FBiH, blago rečeno, katastrofalan.  

- Sad su pokazali svoju nesposobnost. Mi izdvajamo od 4 do 5 posto BDP-a, a susjedne zemlje iznad deset posto. Moram pohvaliti ministricu finansija Jelku Milićević, koja sama kaže da treba preispitati nabavku respiratora. Najbolje bi u ovom momentu bilo da Vlada FBiH povuče ovaj nakaradni zakon. Ne pita se struka, delegati, amandmani se odbijaju – istaknuo je Simić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.