KONFERENCIJE

Ajlin Žepčan obratila se zvaničnicima i ekspertima EU

Djeca i mladi mogu mnogo toga napraviti samo ako nas odrasli uključe, rekla Žepčan

Žepčan: Ova situacija utječe na naše psihičko i fizičko stanje. Avaz

Piše: Avaz.ba

5.5.2020

Petnaestogodišnja Ajlin Žepčan, mlada liderka iz Goražda, u ime djece učesnika istraživačkog projekta "Dječiji glas u vremenu pandemije Covida-19", koji je tokom trajanja pandemije proveo "World Vision International", putem videokonferencije obratila se visokim zvaničnicima i ekspertima za prava djeteta iz svijeta i BiH.

Panelu su, između ostalih, prisustvovali Lena Hendverk (Handwerk), prvi sekretar Stalne misije Republike Njemačke pri Ujedinjenim narodima (UN) u Ženevi, Klemen Ponikvar, savjetnik za ljudska prava pri Stalnoj misiji Republike Slovenije pri UN-u u Ženevi, i zamjenici predsjedavajućeg Komiteta za prava djeteta UN-a Gehad Madi i Renate Vinter (Winter).

- Drago mi je da postoje ljudi koje zanima mišljenje djece. Moj život potpuno se promijenio u samo dvije sedmice. Škole su zatvorene i nedostaju mi prijatelji, ali i šetnje, trčanje i odlasci u prirodu. Ova situacija utječe na naše psihičko i fizičko stanje i trebat će nam vremena da se oporavimo. Ipak, ostanak u kući je naša odgovornost i jedini način na koji možemo pomoći zaustavljanju širenja pandemije - rekla je Ajlin Žepčan u svom obraćanju.

Njeno obraćanje ishod je učešća u istraživačkom projektu koji je tokom trajanja pandemije pokrenuo "World Vision International" kako bi prikupio razmišljanja djece i mladih o epidemiji Covida-19.

Rezultat projekta je izvještaj "Dječiji glas u vremenu Covida-19": Nastavak dječijeg aktivizma u svjetlu suočavanja s vlastitim izazovima koji kroz odgovore djece bilježi da, bez obzira na to gdje se nalaze, 91 posto ispitanika se teško nosi sa svojim negativnim emocijama i zabrinjavajućim osjećajima, uključujući anksioznost, bijes i zabrinutost zbog nesigurnosti koliko dugo će trajati kriza i izolacija.


Žepčan: Ostanak u kući naša je odgovornost. Avaz

Studija "Dječiji glas u vremenu Covida-19" uključila je 101 dijete iz 13 zemalja svijeta, koji su tokom projekta koji je "World Vision" implementirao u 2019. godini naučili osnove istraživačkog rada, vođenja intervjua i prikupljanja informacija od vršnjaka.

U svih 13 zemalja ispitanici su istakli tri važna faktora koja u velikoj mjeri mijenjaju njihove i živote njihovih vršnjaka: promjene u školi, emocionalne teškoće zbog socijalne i fizičke distance i povećanje siromaštva. Uprkos primarno negativnim osjećajima izoliranosti i usamljenosti, djeca i mladi izrazili su želju da doprinesu borbi protiv širenja Covida-19 u svojim zajednicama.

- Djeca i mladi mogu mnogo toga napraviti samo ukoliko nas odrasli uključe, jer i mi možemo biti dio rješenja, a ne samo žrtve pandemije - izjavila je Ajlin Žepčan.

Stručna savjetnica za obrazovanje i zaštitu djece "World Vision BiH" Nela Hukić kazala je da je dugotrajni boravak kod kuće, fizičko i socijalno distanciranje od vršnjaka, online nastava i ostale nagle promjene dnevne rutine mogu izazvati niz promjena u razmišljanju, ponašanju i emocijama djece, što je istraživanje i pokazalo.

- Razmišljanja djece, njihovi prijedlozi i akcije za zajedničke aktivnosti koje su iznijeli u ovom istraživanju osigurat će da se njihov glas čuje na globalnom planu i da mi odrasli, naročito oni čiji je rad usmjeren na zaštitu i dobrobit djece, zajedno s djecom odgovorimo na njihove potrebe - izjavila je Hukić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.