SJEĆANJE

Navršilo se 25 godina od posljednjeg leta helikoptera RV i PVO Armije RBiH

Tužna godišnjica

Tužna godišnjica. Arhiv

Piše: E.Sk / Avaz.ba

7.5.2020

Proteklo je 25 godina od posljednjeg leta helikoptera ratnog vazduhoplovstva i protiv-vazdušne odbrane Armije RBiH. Tog 7. maja 1995. godine posada u sastavu piloti Dževad Malkić i Enver Čokić, te letač-tehničar Izet Džambić krenuli su u pomoć zaštićenoj zoni UN-a Žepi. 

U helikopteru su se pored medicinske opreme koja je bila neophodna stanovnicima Žepe i Srebrenice, nalazili i doktori koji su pošli da pomognu napaćenom narodu u opkoljenim enklavama. 

Helikopter je u ranim jutarnjim satima poletio ka odredištu, na kome ga je dočekala žestoka vatra iz svog raspoloživog naoružanja vojske RS-a koja je Žepu držala u okruženju.

Džemal Malkić. Arhiv

Pri samom slijetnju došlo je do pada helikoptera kom prilikom su živote izgubili: rahmetli Džemal Malkić i Enver Čokić piloti, Izet Džambić letač-tehničar, kao i putnici: dr. Sead Halilović, dr. Muharem Deljković, dr. Husein Halilović, Nurudin Mustafić, Hasan Homarac, Avdo Mirvić, Selman Karić, Sabrija Ćesko i Hasiba Salihović.

Teže i lakše su povrijeđeni ostali putnici: Ramiz Bećirović, Ejub Golić, Hamed Malić, Mehmed Malić, Samir Karić, dr. Dževad Džananović, Dževad Džebo, Ramo Čardaković, Numo Krluč i jednogodišnji Emir Salihović.

Ni nakon 25 godina nakon ove tragedije za RV i PVO Armije RBiH nije utvrđen tačan uzrok pada helikoptera. U Živinicama i Tuzli će se u povodu tužne godišnjice posjetiti spomen obilježja i mezarja poginulih pripadnika RV i PVO ARBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.