RAZGOVOR

Arnautović: Raspisali smo lokalne izbore, ali novca nema

Sad teče rok za druge nosioce vlasti, kaže Arnautović

Arnautović: Lokalnih izbora će biti i to nije upitno. Avaz

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

7.5.2020

Centralna izborna komisija BiH (CIK) raspisala je danas lokalne izbore, a povodom ovog razgovarali smo s članom ove komisije Suadom Arnautovićem.

- Lokalnih izbora će biti i to nije upitno. Ali s obzirom na to da nije usvojen budžet na državnom nivou, donesena je odluka o raspisivanju sa zadrškom. Ta zadrška je propisana u zakonu, a radi se o tome da je nakon raspisivanja izbora potrebno osigurati neophodna sredstva za njihovo provođenje – pojasnio je Arnautović.  

Dodao je da se novac mora osigurati bez obzira na to što je usvajanje budžeta u proceduri i što je s nivoa Predsjedništva BiH taj dokument vraćen na rekonstrukciju u Vijeće ministara BiH.

- Drugi zakonski rok je da raspisujemo izbore za 150 dana od dana održavanja izbora koji je utvrđen zakonom. Radi se o prvoj nedjelji u oktobru, dakle, mi nismo mogli sad prolongirati raspisivanje izbora. Sad teče rok za druge nosioce vlasti – naglasio je Arnautović.

On je, između ostalog, govorio i o elektronskom glasanju na predstojećim izborima, o mogućnosti spajanja lokalnih i općih izbora, ali i o problemu Centralnog biračkog spiska, na kojem se nalazi čak 3.374.364 birača.

O tome i o drugim temama čitajte u sutrašnjem printanom izdanju „Dnevnog avaza“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.