KRIZNI ŠTAB

Pehar: Danas odluka o dodatnim popuštanjima mjera

U Federaciji BiH u posljednja 24 sata nije bilo pozitivnih slučajeva koronavirusa

Davor Pehar. FENA

Piše: A. Č. / Avaz.ba

11.5.2020

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar na današnjoj redovnoj pres konferenciji rekao je da u Federaciji BiH u posljednja 24 sata nije bilo pozitivnih slučajeva koronavirusa.

-  Do sada je u FBiH testirano 23.309 uzoraka, a virus je potvrđen kod 993 osobe. Najviše pozitivnih slučajeva zabilježeno je u HNK (261) i ZDK (238). Svjedoci smo da posljednjih dana Maglaj i Žepče prednjače po broju pozitivnih osoba. Hospitalizirano je 35 pacijenata, a jedan je na respiratoru. Imamo pozitivne trendove, a oporavljeno je 637 pacijenata. Trenutno je 321 aktivan pacijent na koronavirus - rekao je Pehar.

Rekao je i da će štab danas razmatrati o popuštanju mjera koje su ranije navodili, a to su rad ugostiteljskih objekata, vrtića, stomatologa.

- Mi sko u kontaktu sa svima, kolege stomatolozi su svjesni rizika, jer njihova porofesija ima velike rizike obaljajući svoj posao - rekao je Pehar.

Davor Pehar. FENA

Odgovarajući na upite medija o nabavci respiratora iz Kine, Pehar je izjavio da je potrebno da Tužilaštvo provodi svoje aktivnosti, te nije želio dalje komentirati.

- Zahvaljujući pozitivnoj epidemiološkoj ovim brojkama su se stekli uvjeti da pojedine restriktivne mjere postepeno smanjujemo, kako bi se što kvalitetnije pripremili za jedan suživot sa koronavirusom, koji je sigurno za nas u sljedećih nekoliko mjeseci. Te mjere ćemo sve danas razmatrati na sjednici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravtsva. To su mjere poput rada vrtića, stomatoloških ordinacija, javni prijevoz, kafići i tako dalje – najavio je Pehar.

Istakao je da kantonalni krizni štabovi ne bi trebali donositi odluke koje izlaze van okvira koje donese Krizni štab na federalnom nivou. 

- Rad tržnih centara je označen kao najveći mogući epidemiološki rizik za širenje infekcije, tako da u ovoj fazi mi još ne razmišljamo o njihovom puštanju u pun pogon. Određeni dijelovi, kao što su prodavnice i apoteke su dopušteni – objasnio je Pehar. 

Dodao je da Krizni štab sve mjere donosi s ciljem očuvanja zdravlja građana.

- Danas na ovoj sjednici ćemo znati puno konkretnije odgovore. Sve ove aktivnosti o kojima se govori će biti vrlo detaljno regulirane našim pravilnicima i preporukama, tako da kada se dopusti rad svih ovih objekata, svaki od njih će imati vrlo striktne preporuke – izjavio je Pehar govoreći o restriktivnim mjerama za poslovne subjekte kojima će od 14. maja biti omogućen rad.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.