NAGRADE

Lorna Hud dobitnica priznanja Arhiva Federacije BiH

Zahvaljujući njenom predanom radu učenici danas znaju pojedinosti o zločinu srpskih snaga u Srebrenici nad Bošnjacima

Lorna Hud. Avaz

S. M. / Avaz.ba

12.5.2020

Ovogodišnja dobitnica priznanja Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine je istaknuta Britanka velečasna Lorna Hud (Hood), zahvaljujući kojoj je od jeseni 2018. počelo izučavanje genocida u Srebrenici (1995.) u srednjim školama Škotske.

U obrazloženju Žirija Arhiva Federacije BiH stoji da zahvaljujući njenom predanom radu učenici danas znaju pojedinosti o zločinu srpskih snaga u Srebrenici nad Bošnjacima u julu 1995. godine i uče kako da se suprostave negatorima tog zlodjela. 

Njeno interesovanje za događaje u Srebrenici dugo traje

U izjavi koju je dala nakon saznanja o nagradi Lorna Hud je kazala da su Bošnjaci „vidjeli zlo i mrlju u koju je čovječanstvo moglo potonuti i u koju je potonulo, ali ste također dotakli visine, tu odlučnost da se borite za pravdu, tu gracioznost, bez želje za osvetom, nikada ne čujete tu ogorčenost, samo želju da se živi u miru.“

U obrazloženju odluke o dodjeli priznanja velečasnoj Lorni Hood stoji još:

Njeno interesovanje za događaje u Srebrenici dugo traje. U novembru 2017. velečasna Lorna Hood je dobila prestižnu nagradu Kraljevstva Velike Britanije, koju je posvetila majkama Srebrenice i svima onima koji hrabro i odlučno govore o zločinima i suočavaju se sa mržnjom i netolerancijom. Nagradu je dobila samo dan nakon što je ratni zločinac Ratko Mladić proglašen krivim za genocid i druge zločine.


Visoki zvaničnik Škotske crkve

- Njen primjer želimo da nikada ne zaborave građani Bosne i Hercegovine bez obzira na nacionalnost. Zbog veličine njenog djela Žiri Arhiva Federacije joj je dodijelio visoko priznanje Povelju Kulina bana - stoji u obrazloženju odluke Žirija, kojim je predsjedavala Taiba Mehmedbegović, direktorica Bosansko-podrinjskog arhiva.

Inače, Lorna Hood je visoki zvaničnik Škotske crkve, ima 67 godina, zaređena je u Edinburgu 1978. godine a BBC Radio 4 procijenio je 2012. godine da ona spada u 100 najmoćnijih žena u Velikoj Britaniji. Ona je 2013./2014. godine imenovana za moderatora Generalne skupštine Škotske crkve.

Arhiv Federacije BiH će u junu po peti put dodijeliti priznanja koja su ustanovljena odlukom Vlade Federacije BiH. Priznanje će biti uručeno 9. juna na Međunarodni dan arhivista i Dan Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.