SARAJEVO

Ujić: Oko 2.300 migranata ozbiljan sigurnosni izazov

Popuštanjem mjera prevencije COVID 19 i omogućavanjem njihovog slobodnog kretanja, očekuje se da će značajan broj ovih migranata krenuti preko Bosne i Hercegovine ka zemljama EU

Konstatirano je da u zemljama okruženja postoji veliki broj migranata. Avaz

A. J. / Avaz.ba

14.5.2020

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko, policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Nusret Selimović i Šef misije IOM-a u BiH Peter fon der Overart (Peter Van der Auweraert) održali su danas sastanak u Službi za poslove sa strancima na temu aktuelne situacije povećanog prisustva migranata u Kantonu Sarajevo.

Analizirano je stanje sigurnosti po pitanju povećanog prisustva migranata u kantonu Sarajevo, stanja sigurnosti u privremenim prihvatnim centrima Ušivak i Blažuj te preduzimanja mjera prema migrantima u uslovima prevencije COVID 19.

Konstatirano je da u zemljama okruženja postoji veliki broj migranata, te prema procjenama u Grčkoj se nalazi oko 100.000, a u Srbiji 7.000-8.000 migranata.

Popuštanjem mjera prevencije COVID 19 i omogućavanjem njihovog slobodnog kretanja, očekuje se da će značajan  broj ovih migranata krenuti preko Bosne i Hercegovine ka zemljama EU.

Istaknuta je odlična saradnja Službe za poslove sa strancima,  MUP-a Kantona Sarajevo i Međunarodne organizacije za migracije u osiguravanju normalnog funkcioniranja privremenih prihvatnih centara na području Kantona Sarajevo.



Sa sastanka: Osigurati pojačano prisustvo pripadnika MUP-a u blizini dva privremena prihvatna centra. Avaz

Ujić je istakao da je u privremenim prihvatnim centrima Ušivak i Blažuj trenutno smješteno 2.300 migranata, što predstavlja ozbiljan sigurnosni izazov na području Kantona Sarajevo. Iako je migrantima ograničeno kretanje izvan privremenih prihvatnih centara, evidentan je problem nedozvoljenog napuštanja smještajnih kapaciteta i njihovo prisustvo u urbanim dijelovima grada.

Na zahtjev ministra i komesara, na sastanku je dogovoreno da će se uložiti dodatni napori,  postaviti dodatne fizičke barijere i sigurnosne ograde oko privremenih prihvatnih centara, te  angažirati dodatni broj sigurnosnog osoblja u cilju sprečavanja nelegalnog napuštanja privremenih prihvatnih centara od strane migranata.

MUP Kantona Sarajevo će i dalje osigurati pojačano prisustvo pripadnika MUP-a u blizini dva privremena prihvatna centra Blažuj i Ušivak, što je od izuzetnog značaja za održavanje povoljne sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo.

Na kraju, sagovornici su se složili da će se nastaviti održavati redovni sastanci radi  rješavanja svih otvorenih pitanja, te održavanja povoljne sigurnosne situacije u kontekstu povećanog prisustva migranata u Kantonu Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.