ODLUKE

Jović i Lučić dobili "zeleno svjetlo" komisije

Lučić i Jović su dobili po pet glasova

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara. Agencije

Avaz.ba / Srna

14.5.2020

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara dala je preporuke za potvrđivanje imenovanja Miloša Lučića na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara i Nedeljka Jovića za poziciju zamjenika ministra sigurnosti u Vijeća ministara. 

Od devet članova, koliko je prisustvovalo sjednici komisije, i Lučić i Jović su dobili po pet glasova, dok su prilikom glasanja za Lučića tri člana bila protiv, dva suzdržana, a za Jovića su tri glasa bila suzdržana i dva protiv.

Lučić i Jović su nakon sjednice kratko rekli Srni da su zadovoljni odnosom članova komisije, te konstatovali da su prilikom postavljanja pitanja bili izuzetno korektni.


Lučić dobio "zeleno svjetlo". Agencije

Parlamentarna većina

Zamjenik predsjedavajućeg komisije Halid Genjac rekao je nakon sjednice novinarima da su članovi većinom glasova izglasali preporuku komisije Predstavničkom domu da potvrdi imenovanje Lučića i Jovića za ministra i zamjenika ministra u Vijeću ministara.

- Na osnovu današnjeg izjašnjavanja članova komisije, a obzirom da oni predstavljaju i mišljenje svojih političkih subjekata, očekujem da će sutra na Predstavničkom domu biti potvrđeno imenovanje i ministra za ljudska prava i zamjenika ministra bezbjednosti u Savjetu ministara - rekao je Genjac.

Genjac nije želio da komentariše činjenicu da je član Komisije iz DF-a Dženan Đonlagić, koji predstavlja stranku koja čini parlamentarnu većinu, prilikom glasanja bio uzdržan.


Jović dobio "zeleno svjetlo". Agencije

Ljudska prava

Genjac je rekao i da Vijeće ministara, nakon kompletiranja imenovanjem ministra i zamjenika, treba da pojača svoj rad. 

- Posljednji razgovori koji se vode između lidera političkih stranaka trebalo bi da dovedu do relaksacije političkih odnosa, do povećanog razumijevanja, saradnje i povećane spremnosti na kompromise, kao i do toga da se brojna pitanja koja čekaju pred Vijećem ministara i Parlamentarnom skupštinom BiH počnu rješavati na najbolji način i u najboljem interesu svih građana BiH - naveo je Genjac.

Mišljenje ove komisije nije obavezujuće za poslanike, a o imenovanju Lučića i Jovića odlučivat će sutra Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Lučića je na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice predložio DNS, dok je Socijalistička partija za poziciju zamjenika ministra sigurnosti nominovala Jovića.

I Lučić i Jović su prošli provjere Centralne izborne komisije i Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Lučić, koji se izjašnjava kao Crnogorac, predložen je nakon što je Mlađen Božović povukao svoju kandidaturu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.