SARAJEVO

CIKBiH, ustaše i četnici u fokusu sjednice Parlamenta BiH

Zastupnik Branislav Borenović kazao je da je mučno slušati zastupnike koji traže izgovor da ne podrže ovu rezoluciju

Sjednica Predstavničkog doma državnog Parlamenta. M. Kadrić

Piše: E. H. / Avaz.ba

15.5.2020

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH nastavljena je raspravom o dnevnom redu.

Zastupnik Zukan Helez kazao je da će podržati rezoluciju o žrtvama ustaškog režima.  

- Mogla se ona proširiti, možda ne na način na koji je to predložio kolega Osmanović. Trebamo jasno reći na kojoj smo strani, u Blajburgu je ta vojska poražena, fašizam je tad poražen. Nisam vidio da je tamo neko dijete stradalo, bilo je nevinih, ali nisu svi bili nevini. Ovo je homogenizacija glasačkog tijela pred izbore – istakao je Helez.

Zastupnik Branislav Borenović kazao je da je mučno slušati zastupnike koji traže izgovor da ne podrže ovu rezoluciju.


 

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

- Kao Branislav Borenović protiv sam održavanja ove mise i protiv smo uplitanja Sabora u organizaciju. Najbolja poruka i stav će biti da ljudi pročitaju rezoluciju, pa onda da čuju o čemu vi pričate. želite ovo da zaustavite, a da se ne zamjerite svojim partnerima iz HDZ-a. Pogubili ste se u svojim lažima, a mi ćemo podržati ovu rezoluciju – poručio je Borenović.

Zastupnik Adil Osmanović kazao je da ne razumije diskusiju kolege Arnauta.  

- Četiri potpisa nisu dovoljna da se rezolucija usvoji. Ovako kako ste vi naveli nije provediva, tražite otkazivanje mise, a ona je sutra. Očekujete od nas da je podržimo, a niste spremni da mi damo svoj doprinos. Nije dovoljno samo da vas podrži kolega Borenović, želimo rezoluciju koja će biti sveobuhvatna i koja će osuditi sve fašističke režime koji su ovdje u BiH ostavili strašne posljedice. Volio bi da kolega Borenović pored ustaškog režima osudi i četnički režim i sve ono šta su oni uradili – naglasio je Osmanović.

Zastupnik Nenad Stevandić još jednom ponovio je da četnici nisu imali režim, jer nisu imali državu kojom su upravljali.  

- Danas postoje udruženja poput Ravnogorskog pokreta, nisam odan tim pokretima, ali moramo govoriti o meritumu – istakao je Stevandić.

Zastupnica Snježama Novaković – Bursać kazala je da u rezoluciji ima nekoliko prebolnih brojeva.  


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

- Ne dozvoljavam da svoje političke ciljeve preko ovog ostvarujete. Djeca su mi direktni potomci narodnih heroja. Ovi što se pozivaju na Blajburg, podsjetit ću vas da je Hrvatska pokrovitelj tih dešavanja. Vi ste se jučer sjetili da je Sabor pokrovitelj, svih ovih godina je to tako. Preko žrtava ustaškog režima želite postići nešto drugo. Za mene je ovo pokušaj suptilne revizije antifašizma na ovim prostorima. Ne želim lično niti će SNSD učestvovati u ovom – istakla je Novaković–Bursać.

Zastupnik Zukan Helez odgovorio je Novaković–Bursać.

- Prvi put je Sabor pokrovitelj ovog ali u Sarajevu. Dobio sam ime po čovjeku kojeg su ustaše zarobili i odveli, a brata njegov su odveli četnici i našli su ga zaklanog – istakao je Helez.

Zastupnik Predrag Kožul poručio je da je rezolucija za njega duboko uvredljiva.

- Radujem se raspravi o ovoj rezoluciji, ali je neću podržati – kazao je Kožul.

Za riječ javila je se i potpredsjednica Doma Borjana Krišto.

- Stjepan Mikić je podnio ostavku zbog odlaska u mirovinu, a u tom slučaju Predstavnički dom Parlamenta BiH imenuje novog člana iz istog naroda. Predlažem odluku o razrješenju člana CIK-a BiH i imenovanje sljedećeg s liste – poručila je Krišto.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Zastupnik Nermin Nikšić predložio je dopunu dnevnog reda.

- Tražimo od Agencije za lijekove BiH o tome kako je došlo do donošenja odluke o davanju saglasnosti firmi „Srebrena malina“ za nabavku respiratora – kazao je Nikšić.

Zastupnici Sanja Vulić, Đenan Đonlagić, Zlatan Begić nastavili su raspravu o izboru članova Centralne izborne komisije BiH.

Nakon višesatne rasprave zastupnici su se izjasnili o prijedlozima za dopunu dnevnog reda.

Većinom glasova odlučeno je da se na dnevnom redu ipak nađe rezolucija o odavanju počasti žrtvama ustaškog režima. Potrebnu većinu nije dobio prijedlog zastupnice Sanje Vulić o ponovnom izboru svih članova CIK-a BiH. Također zastupnici će raspravljati i o nabavci spornih respiratora koje je obavila kompanija "Srebrena malina".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.