REAKCIJE

Softić za „Avaz“: Nisu stvoreni uvjeti za raspodjelu novca od MMF-a, treba nam i dodatni dokument Vijeća ministara

U protivnom, CBBiH bi došla u situaciju da krši donesenu odluku Vijeća ministara od 23. aprila

Softić: Odgovorio Tegeltiji. Arhiv

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

18.5.2020

Nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija poručio da je Ministarstvo finansija i trezora dostavilo promisornu notu te da su time stvoreni uvjeti da CBBiH isplati novac Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), komentar smo zatražili i od direktora Centralne banke Senada Softića.

- Osim promisorne note Ministarstva finansija i trezora BiH, za raspodjelu sredstava treba i dodatni dokument, odnosno Odluka Vijeća ministara, što znači da još uvijek nisu stvoreni svi preduvjeti za distribuciju novca, po RFI kreditu MMF, prema nižim organima vlasti – rekao je Softić za „Avaz“.

On je istakao da se sredstva u iznosu 648,1 miliona KM nalaze na KM depozitnom računu Ministarstva finansija i trezora BiH za MMF transakcije.

- I ta sredstva će se raspodijeliti u skladu sa instrukcijama Ministarstva finansija BiH i Trezora BiH, a koje će se temeljiti na posebnoj odluci Vijeća ministara BiH o raspodjeli sredstava, što je u skladu sa članom 2., stav 2., Odluke Vijeća ministara br. 44/20 od 23. aprila 2020. godine – poručio je Softić.

On je pojasnio da nedostajuća posebna Odluka Vijeća ministara BiH, formalno-pravno predstavlja preduvjet za dalje postupanje Centralne banke u skladu s potpisanim Memorandumom o razumijevanju od 20. aprila.

-U protivnom, postupanjem bez te odluke, CBBiH bi došla u situaciju da krši donesenu Odluku Vijeća ministara od 23. aprila, kao i druge propise koji definiraju ulogu i obaveze Centralne banke kao fiskalnog agenta BiH – zaključio je Softić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.