SARAJEVO

Zašto su četiri književnika napustila P.E.N Centar

Iz P.E.N. Centra istupili su književnici Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Željko Ivanković i Ivica Đikić

Zašto su četiri književnika napustila P.E.N Centar. Arhiv

E. H. / Avaz.ba

19.5.2020

Mi, doljepotpisani članovi i članice P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini, povodom evropskog Dana pobjede nad fašizmom, potvrđujemo svoju odanost antifašističkim vrijednostima... smatramo da je ideja da se u Sarajevu organizira komemorativna misa za fašiste i njihove simpatizere koji su nastradali u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Bleiburgu sramotna za ovaj grad i za ovu zemlju. 

To se između ostalog navodi u pismu koje se nedugo nakon objavljivanja pokazalo kao sporno - prije svega za četvoricu članova PEN-a Ivana Lovrenovića, Miljenka Jergovića, Željka Ivankovića i Ivicu Đikića. Zatražili su brisanje svojim imena iz članstva ove ustanove.

Prema uvjerenju Ivana Lovrenovića, piščevo je da historiju ispituje - u svim njezinim „stranama“.

- Razloga za distanciranje pa i izlazak iz bosanskohercegovačkoga P.E.N.-a bilo je i ranije. Ovime je nestalo i posljednjih razloga za ostanak u njemu. Tražim da me s današnjim danom brišete iz članstva u P.E.N. centru u Bosni i Hercegovini - napisao je književnik Ivan Lovrenović.

Potpredsjednica upravnog odbora P.E.N. Centra, univerzitetska profesorica Andrea Lešić je kazala da je pismo, koje je izazvalo negodovanje, nastalo kao reakcija jedne grupe članova i članica, a ne ispred uprave PEN-a. 



Potpredsjednica upravnog odbora P.E.N. Centra, univerzitetska profesorica Andrea Lešić. Arhiv

- Ja sam shvatila da su neki od tih članova PEN-a doživjeli naše pismo kao naše stavljanje njih pred svršen čin, ali je bilo vrlo jasno u pozivu koji sam ja uputila članovima i članicama PEN-a da ako žele budu potpisnici tog pisma, da se tu radilo naprosto o isključivo našem privatnom stavu - navela je. 

Iz P.E.N. Centra istupio je i poznati književnik - Miljenko Jergović.


Iz P.E.N. Centra istupio je i poznati književnik - Miljenko Jergović. Arhiv

- Kako ne nalazim svjetonazorske, kulturne ni identitetske veze između P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini u čijem sam osnivanju 31. oktobra 1992. sudjelovao i P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini koji danas postoji, obavještavam vas da se ne smatram članom vaše udruge i zahtijevam da me s današnjim danom brišete sa vaših lista i spiskova - napisao je Jergović.

Ipak, smatraju potpisnici protestnog pisma, intelektualci trebaju podići svoj glas protiv fašizma. Lešić ne vidi razlog istupanja iz PEN-a zbog ličnih stavova jedne grupe članova.

- Jer u tom trenutku je bilo potrebe da se kaže da mi smo za antifašizam i mi smo protiv toga da se organizuje jedan politički skup, koji je već decenijama, tradicionalno proustaški – navodi Lešić.

Hoće li ova, sasvim vidljivo ideološka podjela na političkoj sceni, izazvati dodatni raskol među književnicima - diskutabilna je tema, ali izvjesno je da P.E.N. Centar ostaje bez četvorice pisaca, od kojih su neki čak bili i među osnivačima ustanove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.