SRAMOTNO

Lijekovi za epilepsiju dvostruko skuplji

Mi ih koristimo i za prekid epi-napada, ali i preventivno, kazala je Markulj

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

21.5.2020

Markulj: Mom djetetu treba oko 12 kutija mjesečno. Facebook

Lijekovi koji su prijeko potrebni djeci koja imaju epileptične napade, nakon nestašice zbog pandemije koronavirusa, napokon su stigli u bh. apoteke. Međutim, roditelji mališana ponovo su se našli na mukama jer su cijene lijeka skoro pa dvostruke.

Kontrola napada

Tanja Markulj, majka djevojčice Tamare koja ima Dravet sindrom, kazala nam je da se, nakon dobrih vijesti da je lijek stigao u apoteke, ponovo uhvatila za glavu jer, kako kaže, mjesečno mora izdvojiti više od 860 maraka samo za ovaj lijek.

- ''Diazepam klizme'' pripada skupini lijekova benzodiazepina, koji se primjenjuju kao sedativi za smirenje i antikonvulzivi za kontrolu napada ili za opuštanje napetih mišića. Mi ih koristimo i za prekid epi-napada, ali i preventivno. Kutija je prije koštala po 35 KM, a sada košta 72,20 KM. Mom djetetu treba oko 12 kutija mjesečno samo za klizme i to je negdje oko 866,40 maraka - pojašnjava Markulj.

Kako bismo saznali o čemu se tačno radi, pozvali smo Nedima Hrelju, direktora ''Apoteka Sarajevo''.

- Moram priznati da je zaista cijena visoka. Nije ga neko vrijeme bilo jer je bio problem s registracijom. Trebate pitati kompaniju koja zastupa proizvođače i uvoznike zašto su cijene visoke. Ne znam sada tačno da kažem ko je uvoznik - kazao je kratko Hrelja za „Dnevni avaz“.

Račun lijekova. Avaz

Utjecaj na cijene

Pozvali smo nekoliko apoteka da bismo provjerili ima li ovog lijeka, međutim, samo u rijetkim apotekama se još može pronaći s dvostruko višom cijenom.  

- Istina je da je poskupio lijek, ali zaista mi nemamo utjecaj na cijene. Imamo samo ove, ali ni njih nije bilo neko vrijeme - kazali su nam iz jedne apoteke u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.