SAOPĆENJE

HDZBiH: Raspisivanje i održavanje lokalnih izbora su u pitanju

Komisija za odabir članova CIK-a ukazala je na kršenje zakonskih propisa i nepoštivanje procedura pri njihovom odabiru, navodi HDZ

HDZBiH: Oštre kritike. Avaz

S.K./Avaz.ba

21.5.2020

Raspisivanje lokalnih izbora i održavanje istih dovedena su u pitanje zbog nepoštivanja čitavog niza zakona i zakonskih procedura u procesu odabira novih članova Centralne izborne komisije (CIK) koje je ključna nadležna institucija za provođenje i održavanje izbora, navedeno je u saopćenju Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Ova stranka ističe kako je Komisija za odabir članova CIK-a "ukazala je na kršenje zakonskih propisa i nepoštivanje procedura pri njihovom odabiru".

HDZBiH dodaje da su "samoprozvani legalisti bez imalo političkog skrupula prekršili apsolutno sva zakonska pravila i očigledno da za iste nema ništa sporno".

- Ponavljamo, duboko ispolitizirana i nelegalna institucija ne može biti jamac ni demokratskog održavanja izbora, niti implementacije istih. Sve nabrojane stavke nužni su preduvjeti da bi demokratski institut izbornog procesa bio provediv. Zagovarati legalizam, a grubo kršiti sve procedure predstavlja licemjerje i neodgovornost prema državnim institucijama i tijelima koja moraju biti brana nelegalnim radnjama - istaknuto je.

HDZ BiH tvrdi da "neće dopustiti da se izborni procesi pretvore u lakrdiju od strane političkih stranaka i sudionika koji na dnevnoj bazi ruše ustavni poredak, krše zakonske odredbe i usput nađu vremena za dijeljenje lažnih lekcija o demokraciji i institutu izbora"


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.