INTERVJU Ruski ambasador za Gazetu

Ivancov: Ukinuti funkciju visokog predstavnika, u zemlji odavno vlada mir i stabilnost

Situacija u BiH promijeniti nabolje onda kada budu stvoreni uvjeti da se svi narodi osjećaju u svojoj zemlji kao kod kuće

Srna

Petar Ivancov

Foto: Avaz


Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov naglašava da se Rusija dosljedno zalaže za povlačenje mehanizma vanjskog protektorata u BiH i ukidanje funkcije visokog predstavnika, kao i predaju svih nadležnosti u ruke lokalnih vlasti.

Ivancov naglašava da je apsurdno da se BiH i dalje nalazi "pod posmatranjem" visokog predstavnika, koji se postavlja iznad demokratski izabranih institucija.

- Kritike na njegov račun ne upućujemo samo mi, već i mnoge političke snage u BiH koje pokazuju snažno nezadovoljstvo zbog ponašanja visokog predstavnika i zalažu se za ukidanje njegove funkcije - rekao je Ivancov za rusku "Gazetu".

On je naglasio da postojanje visokog predstavnika nema praktični smisao, budući da u zemlji odavno vlada mir i stabilnost, BiH se odavno već pokazala kao odgovoran i poštovan član međunarodne zajednice, bila je i izabrana članica Savjeta bezbjednosti UN, predsjedavala je Komitetu ministara Vijeća Evrope.

Ivancov naglašava da će se situacija u BiH promijeniti nabolje onda kada budu stvoreni uvjeti da se svi narodi osjećaju u svojoj zemlji kao kod kuće, umjesto što su podvrgnuti konstantnom presingu samo zbog toga što imaju svoje mišljenje o bilo kom važnom pitanju.

Nema potrebe za "Dejtonom dva"

On je uvjeren da je budućnost BiH u ravni ostvarivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u onom obliku u kojem je potpisan 1995. godine.

- Tamo su predviđeni potrebni mehanizmi radi osiguranja balansa snaga svih naroda u BiH i njena dva entiteta, zato je prosto neophodno njihovo poštovanje. Nekome se takav sistem može učiniti glomaznim i neefikasnim, ali je potpuno funkcionalan, a za ovdašnje prilike je krajnje nezamenjiv - ističe Ivancov.

On upozorava da je čeprkanje po Ustavu BiH otvaranje "Pandorine kutije" čije posljedice mogu biti nekontrolirane i opasne i da zato nema potrebe za "Dejtonom dva".

- Vjerovatno treba razjasniti kako postepeno "zatvoriti" anekse mirovnog sporazuma kojih ima 12, a koji reguliraju različite aspekte obezbjeđivanja mira u zemlji. Na primjer, smatramo da je visokom predstavniku u BiH, čiji je mandat propisan u aneksu 10, odzvonilo. Bilo bi veoma simbolično, lijepo i korisno da se taj aneks zatvori taman uoči 25 godina od potpisivanja mirovnog sporazuma u decembru. Time se potvrđuje status BiH kao suverene i nezavisne zemlje, gdje odgovornost za situaciju u zemlji pada isključivo na njene narode - naglašava Ivancov.

Intersovanje za ruski jezik

On smatra da takav stav sva tri naroda mora biti polazna tačka za povlačenje mehanizma spoljnog protektorata, inače će u protivnom to već dobiti karakter kolonijalne uprave.

Govoreći o odnosima BiH i Ruske Federacije i mogućnostima proširenja bilateralne saradnje, Ivancov navodi da je Rusija jedan od ključnih investitora u BiH i spada u vodeće vanjskotrgovinske partnere, ali postoje određena razmimoilaženja u stavovima, prije svega političkog karaktera.

- Želio bih da vidim u većoj mjeri konstruktivno razumijevanje uloge Rusije od niza političara u Federaciji BiH - poručuje Ivancov.

On je istakao da poseban osvrt zaslužuju veze Rusije sa Republikom Srpskom, gdje je odavno obezbijeđen najviši nivo povjerenja, prijateljski i bratski karakter odnosa.

- Na to smo beskrajno ponosni. Ostvarujemo cijeli niz humanitarnih projekata u ekonomskoj i kulturno-humanitarnoj sferi, radimo na novim zanimljivim inicijativama, što uzdiže našu saradnju na kvalitativno novi nivo. Tradicionalno intenzivni karakter nose politički kontakti između lokalnog srpskog i ruskog državnog vrha što ćemo i nadalje podsticati i proširivati. Usput, njih ne ometa ni trenutna situacija oko koronavirusa, tako da se najtješnji kontakti i dalje održavaju - naglasio je Ivancov.

On je izrazio zadovoljstvo zbog povećanog interesovanja za izučavanje ruskog jezika, ne samo u Republici Srpskoj, već i u Federaciji BiH. Poručio je I da je Rusija otvorena za saradnju sa svima koji je žele na obostranu korist. 

Naša agenda je apsolutno čista, uprkos povremenim pokušajima da se rusko posredništvo predstavi kao uticaj u negativnom kontekstu, očigledno je da ne radimo na taj način. Vidim da tendencija države Rusije za jačanjem odnosa, zasnovanih na međusobnom poštovanju, nailazi na odziv u BiH, tako da nastavljamo rad na njenom daljem intenziviranju u tom pravcu - navodi Ivancov.

Više o temi Petar Ivancov

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na