TRUDNOĆA

Dr. Ali Mesut o Coronavirusu i trudnoći

dr. Ali Mesut. Bona Dea IVF klinika

Sponzorisani tekst

22.5.2020

U prethodnom periodu, ali i danas ništa manje, najaktuelnija tema je svakako Coronavirus. Shodno tome, dr. Ali Mesut iz Bona Dea klinike podijelio je sa nama informacije o ispitivanju utjecaja Coronavirusa na trudnoću i plodnost.

Šta preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ?

Neke od najznačajnijih informacija je objavila Svjetska zdravstvena organizacija WHO. Koronavirusnu bolest (COVID-19) uzrokuje nova vrsta virusa nazvana SARS-CoV-2 otkriven 2019. godine, a koji do tada nije identificiran kod ljudi. Uobičajeni simptomi uključuju temperaturu, kašalj i kratkoću daha. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta proglasıla trenutnu epidemiju COVID-19 kao pandemiju. Trenutno na globalnom nivou postoji više od 4,3 miliona potvrđenih slučajeva (podaci od 14. maja 2020.), a taj broj svakodnevno raste.

Prema WHO, trudnice nisu izložene većem riziku oboljenja od ostale populacıje. Nadalje, WHO izvještava da trenutno nije poznata razlika između kliničkih manifestacija COVID-19 kod trudnica i žena koje nisu u drugom stanju. Ipak, dostupni podaci o tačnom djelovanju COVID-19 na plodnost i trudnoću koji su do sada prikupljeni, nisu dovoljni.

INFORMACIJE SART-a O UTJECAJU COVID-19 NA TRUDNOĆU

SART - Društvo za potpomognutu reproduktivnu tehnologiju pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji

Trenutno nema definitivnih podataka o utjecaju COVID-19 na plodnost, trudnoću, porođaj ili prijenos bolesti na novorođenčad. Jednostavno ne zna se i ne možemo tvrditi da ima ili nema određenog utjecaja na trudnoću, plod ili novorođenčad. Bitno je istaći da:

  • Trenutno nema potvrđenih naučnih dokaza koji pokazuju da se COVID-19 prenosi ili nalazi u materijalu jajnih ćelija ili spermatozoida.
  • Postoji vrlo malo istraživanja o podložnosti trudnica oboljevanju od COVID-19. To znači da niko ne može biti siguran da li će prije trudnica dobiti COVID-19 u usporedbi s odraslom osobom koja nije trudna.
  • Malo je istraživanja o trudnoći i COVID-19. Nekoliko dostupnih studija ograničeno je na utjecaj COVID-19 na žene u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće. Postoji vrlo ograničen podatak o tome kako COVID-19 utječe na žene i nerođenu djecu u prvom tromjesečju trudnoće. Ne postoji trenutno odobren tretman i liječenje (lijekovi) za COVID-19, a ako trudnica dobije COVID-19, trenutni lijekovi koji se koriste za pružanje skrbi pacijentima oboljelim od COVID-19, kontraindicirani su za primjenu u trudnoći.
  • Postoji vrlo malo informacija o prenošenju COVID-19 na plod. Mala količina podataka prijavljena iz Wuhana, Kine i New Yorka ne pokazuje bilo kakav konačan dokaz intrauterine infekcije fetusa COVID-19 virusom; stoga se vjeruje da je rizik od prenošenja COVID-19 na plod u maternici nizak ili da ne postoji. Prijavljeni slučajevi (3) zaraženih novorođenčadi srećom su se dobro oporavili, mada još uvijek nije jasno na koji način su zaraženi. Ipak, zaražena majka može prenijeti virus svom djetetu nakon rođenja putem respiratornih kapljica. Iako je dojenje još uvek moguće; maske i higijena ruku su svakako neophodni. Neke bolnice ograničavaju prisutnost partnera pri porodu i (osim dojenja) koriste fizičko distanciranje, u nekim područjima, između majki i novorođenčadi. Čak se i veća ograničenja mogu primjeniti ukoliko se majka zarazi.

Dr Ali Mesut je dodao da nakon popuštanja mjera zabrane i u skladu s povoljnijom epidemiološkom situacijom u Bona Dea klinici rade u skladu sa podacima i preporukama koje je objavio ESHRE (Europsko društvo za ljudsku reprodukciju i embriologiju), ugledna međunarodna institucija koja daje preporuke iz ove oblasti za Evropu.

Tokom našeg rada, poduzimamo sve higijenske mjere zaštite kojima ćemo sačuvati zdravlje svih naših klijenata, posjetioca, kao i naših uposlenika. S obzirom da smo poduzeli sve mjere predostrožnosti Bona Dea IVF klinika je ponovo otvorena za konsultacije i sva vaša pitanja.

Zakazite svoj termin i planirajte svoju budućnost sa nama.


Bona Dea IVF klinika. Bona Dea IVF klinika

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.