UPOZORENJA

Čerkez: Nećemo moći kontrolirati situaciju, velika je mogućnost unosa zaraze

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva nije predložio ukidanje samoizolacije, rekao Čerkez

Goran Čerkez. Fena

Piše: A. Jamaković / Avaz.ba

22.5.2020

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez kazao je da su u protekla 24 sata u FBiH testirana 632 uzorka od čega su 2 pozivitna.

- Novi slučajevi su iz ZDK. Do sada je u FBiH 33.273 testiranih, virus je potvrđen kod 10.013 osoba. U bolnicama je 17 osoba, nijedna nije na respiratorima. Imamo 95 aktivnih slučajeva dok je 881 osoba oporavljena. Možemo procijeniti da je situacija stabilna - rekao je Čerkez.

Osvrnuo se i na ukidanje mjera obavezne samoizolacije prilikom ulaska građana u BiH.

- Ovu mjeru je doniš Štab Civilne zaštite nakon što je to uradila Republika Srpska. Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva nije predložio ovu mjeru u ovom trenutku. Mišljenja smo da je trebala sačekati kraj mjeseca. Imajući u vidu da predlažemo ukidanje mjera svako 15 dana nakon epidemiološke analize. Smatrali smo da je do konca mjeseca trebalo mjeru ublažiti i ukloniti te pripremiti druge. S obzirom na to da se očekuje veliki priliv građana, posebno zbog praznika u BiH, moramo reći da nećemo moći kontrolisati situaciju što predstavlja poseban epidemiološki rizik i veliku mogućnost unosa ponovne zaraze u BiH. Razumijemo građane i podržavamo ljudski njihovu želju da se vide i da provedu praznike zajedno, ali vas zato molimo da se svi pridržavamo mjera zaštite. Sada je na svakom građaninu odgovornost - rekao je Čerkez.

Kazao je da je rizik veliki te da se postupi po preporukama Kriznog štaba.

- Jako smo daleko od trenutka proglašenja kraja pandemije. U ovom trenutku veliki broj zemalja je vrlo aktivan. U Švedskoj je više od 35.000 aktivnih slučajeva, Italija 65.000 aktivno oboljelih. Vrlo je nestabilna situacija, moramo biti oprezni, virus kruži zato molimo građane da se pridržavaju - rekao je Čerkez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.