BANJA LUKA

Otvorena vojna ambulanta u kasarni “Kozara”: Pomogli Ambasada UK i NATO

Medicinska zaštita bila prepoznata kao nedovoljno razvijeni kapacitet Oružanih snaga BiH te je shodno tome pokrnuta inicijativa da se naprijedi ova oblast

Podžić: "Kozara" je perspektivna imovina OSBiH. Avaz

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

27.5.2020

U kasarni "Kozara" u Banjoj Luci danas je upriličena svečanost povodom završetka radova i otvaranja ambulante na ovoj vojnoj lokaciji, u organizaciji Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Britanske ambasade. Ovo je četvrta ambulanta koju je finansiralo Ujedinjeno Kraljevstvo u našoj zemlji. U izgradnju je uloženo više od pola miliona maraka. 

Svečanosti su, pored ostalih, prisustvovali državni ministar odbrane Sifet Podžić, njegov zamjenik Mirko Okolić, britanski ambasador u BiH Metju Fild (Matthew Field), komandant NATO Štaba u Sarajevu brigadni general Vilijam Edvards (William J. Edwards), načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović. 

- Kasarna "Kozara" je perspektivna lokacija Oružanih snaga BiH, ona još uvijek nije uknjižena na BiH onako kako je planirano, kao ni aerodrom Mahovljani. U Programu reformi koji je poslat u Brisel je navedeno da je to jedna od aktivnosti koja je kontinuirana i koja će trajati i koja je u planu Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, a do kada će trajati to ćemo vidjeti - rekao je ministar Podžić, dodavši da nema rokova. 

Naveo je kako je tokom pandemije mnogo urađeno "uglavnom papirnato", pokrenute su 63 aktivnosti, dodao je ministar, istakavši kako se nada da neće biti drugog vala koronavirusa koji bi mogao omesti planirane aktivnosti. 


Ambasador Fild je istakao kako je ovo prvo otvaranje od četiri ambulante, istakavši da su uz ovaj i objekti u Tuzlu, Rajlovcu i Čapljini biti ključni u odgovoru Oružanih snaga BiH i civilnog sektora u borbi protiv Covida-19.

- Ovo je bio zajednički napor, pa je zato i zajednički uspjeh Oružanih snaga BiH, Ministarstva odrbane, izvođača radova i NATO štaba u Sarajevu. Podrška zvaničnika vlasti na različitim nivoima je bila ključna jer je saradnja civilnog sektora i OSBiH veoma važna. Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje veliki prijatelj BiH i nastavit ćemo pomagati kada godsmo u moguć nosti - rekao je Fild. 



Mašović: Ovo je početak. Avaz

General Mašović je istakao da su se OSBiH od uspostave 2005. godine u kontinuitetu suočavale sa problemom osiguravanja adekvatne medicinske zaštite odnosno brige o zdravlju i životu pripadnika OSBiH, kako priliko redovnih zadataka tako i mirovnih misija. 

- Ovo je samo početak nečega što predstavlja uspostavu vojnog zdravstva za potrebe OSBiH, a naravno i za građane širom BiH. Veselimo se ovom i ubijeđen sam da je ovo nastavak uspješnje saradnje s UK koja će tek dati značajan efekat kroz Program reformi - rekao je Mašović.  




Vilijam Edvards. Avaz

Komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Vilijam Edvards je istakao kako mu je veliko zadovoljstvo biti na svečanosti kojojm se pozdravljaju veliki napori koji su doprinijeli ne samo da se otvori ambulanta nego da se ulaže u ono što je najvrijednije, a to je ljudski kapital. 

Medicinska zaštita bila je prepoznata kao nedovoljno razvijeni kapacitet Oružanih snaga BiH te je shodno tome pokrnuta inicijativa da se naprijedi ova oblast.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.