SASTANCI

Podrška Španije reformama u BiH bit će dodatno osnažena

Turković je izrazila zahvalnost Španjiji i drugim zemljama članicama Evropske unije za pakete finansijske pomoći namijenjene za prevladavanje zdravstvene i ekonomske krize

Turković: Odnosi između dvije zemlje dobri i prijateljski. MVP

A. J. / Avaz.ba

27.5.2020

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković telefonom je razgovarala sa ministricom vanjskih poslova, Evropske unije i saradnje Kraljevine Španije Arančom Gonzales Lajom (Arancha Gonzalez Laya).

Turković je iskoristila ovu priliku i izrazila iskreno saučešće španskoj vladi i narodu u povodu velikog broja žrtava koronavirusa u ovoj zemlji. S ministricom Gonzalez Lajom razmijenila je mišljenja o aktivnostima poduzetim u cilju suzbijanja širenja Covida-19 te planovima za ekonomski oporavak dvije zemlje nakon pandemije.

Sagovornice su ocijenile da su odnosi između dvije zemlje dobri i prijateljski kao i da postoji značajan potencijal za njihovo produbljivanje prvenstveno kroz jačanje ekonomske saradnje i trgovinske razmjene.


Ministrice su istaknule značaj nastavka političkog dijaloga kroz bilateralne odnose i saradnju. MVP

Ministrice su istaknule značaj nastavka političkog dijaloga kroz bilateralne odnose i saradnju. Razmjenom posjeta na visokom nivou u narednom periodu španska podrška  reformskim i integracijskim procesima BiH će biti dodatno osnažena. S tim u vezi razmijenjene su  informacije o planiranoj posjeti ministrice Gonzalez Laje Bosni i Hercegovini kao i posjeti španskog premijera Pedra Sančeza (Sanchez) našoj zemlji. Također je upućen poziv ministrici Turković da posjeti Španiju.

Turković je izrazila zahvalnost Španjolskoj i drugim zemljama članicama Evropske unije za pakete finansijske pomoći namijenjene za prevladavanje zdravstvene i ekonomske krize, kao i za uvrštavanje BiH u sistem javnih nabavki EU. Izrazila je nadu u nastavak podrške Španije BiH na putu ka EU, a posebno u procesu sticanja statusa kandidata za članstvo u EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.