AFERA RESPIRATORI

Iz Agencije za lijekove tvrde: "Srebrena malina" imala dozvolu za jedan uvoz, nisu podnijeli novi zahtjev

Sada je pitanje kako je kako su ovi respiratori jučer uopće uvezeni u BiH i kako je pokrenuta carinaska prijava i procedura za plaćanje PDV-a.

Hodžić: Kako je bez dozvole uvezao aparate. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

28.5.2020

Iz Agencije za lijekove BiH danas je potvrđeno za "Dnevni avaz" da "Srebrena malina" još uvijek nije podnijela zahtjev za uvoz dodatnih 20 respiratora iz Kine u Bosnu i Hercegovinu. Ovim je potvrđeno pisanje našeg lista i informacije koje je objavila federalna zastupnica SBB Sanela Prašović - Gadžo. 

Sada je pitanje kako su ovi respiratori jučer uopće uvezeni u BiH i kako je pokrenuta carinaska prijava i procedura za plaćanje PDV-a.

Iz Agencije za lijekove na upit "Avaza" tvrde da "dozvola važi 30 dana ili za jedan uvoz", to znači za uvezenih 80 respiratora.


Faksimil odgovora iz Agencije za lijekove. Avaz

Podsjećamo, nedavno je direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak, u Parlamentu FBiH, tokom „saslušanja“ na sjednici Komisije za sigurnost rekao da "Srebrena malina" ima dozvolu koja traje mjesec dana, počev od 27.aprila, ali nije precizirao da li ona važi za jedan uvoz.

Sada iz ove Agencije tvrde drugačija. Inače, ova Agencija je dozvolu za prvi uvoz dala 27.aprila, a respiratori su stigli 25.aprila, znači dva dana kasnije.

Danas je Sud BiH odborio ovoj firmi da plati dug za PDV za mjesec april, s tim da moraju podnijeti novi zahtjev za prestalih 20, u iznosu od 265. 0000 maraka. Pitanje je kada će ovi respiratori napustiti carinski terminal i nadzor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.