RAZGOVOR

Politika je ušla preduboko u naš zdravstveni sistem

Prepoznati smo kao nukleus dobre i kvalitetne medicine

Dr. Kacila: Privatni sektor ima mogućnost da bude mnogo brži i efikasniji. Avaz

Piše: S. KURT/Avaz.ba

1.6.2020

S velikom je radošću i ponosom u Centru za srce Sarajevo primljena odluka Senata Univerziteta u Sarajevu da Centar bude nova nastavna baza studentima.

- To je veoma lijepa stvar i puno znači, ne samo meni nego i kolegama koji rade u Centru. To znači da je akademska zajednica Centar prepoznala kao nukleus dobre i kvalitetne medicine, gdje će studenti, mladi doktori, studenti stomatologije i farmacije imati mogućnost da uče o kardiologiji i kardiohirurgiji odraslih i djece - kaže na početku razgovora za „Avaz“ dr. Mirsad Kacila, kardiohirurg i direktor Centra za srce koji se nalazi u Općoj bolnici „Dr. Abdulah Nakaš“.


Prijeđena barijera

S druge strane konačno je prijeđena barijera da privatni segment u zdravstvu postaje ravnopravni segment, možda i kvalitetniji od javnog. Dr. Kacila ističe da je zdrava konkurencija uvjet za napredak.

- Kod nas se, nažalost, ne poštuje zakon. A u zakonu je jasno navedeno da je privatni sektor u svim segmentima ravnopravan sa javnim. Nažalost, institucije koje se bave organizacijom zdravstvenog sistema u BiH i dalje nezakonito privatni sektor stavljaju u drugu kategoriju, misleći da štede. To je kontraproduktivno. S takvim postupanjem vi održavate sistem koji je ogroman, spor i nepotreban za jednu malu zemlju kao što je BiH. Svim pacijentima trebale bi biti dostupne sve vrste usluga i u javnim i u privatnim centrima jer svoje zdravstveno osiguranje redovno plaćaju decenijama. Privatne specijalne bolnice, kao što je Centar ili bilo koja druga, moraju biti ravnopravne sa svim ostalim bolnicama – objašnjava dr. Kacila.

A u ovom momentu, dodaje, to nije tako. Postoje određeni segmenti, davno formirani u zavodima zdravstvenog osiguranja, uključujući i federalni i kantonalne, koji opstruiraju kako bi, navodno, zaštitili javni sektor od privatnog.

Privatni sektor, ističe dr. Kacila, ima mogućnost da bude mnogo brži i efikasniji i u nabavci materijala, implantata...

- To znači i da smo spremniji da odgovorimo na neke vrste usluga mnogo brže, efikasnije, jednostavnije i mnogo jeftinije nego što se to radi po trenutačnim zakonima koji vladaju u BiH - kaže.

Pa za primjer navodi i vrijeme pandemije i strogih mjera kad privatne zdravstvene ustanove nisu imale isti tretman kao javne.

- Javni sektor je zaštićen da paušalnim iznosima koji dobivaju od države radi, garantirana im je opstojnost. To i treba biti tako. Ali i za nas trebaju važiti ista pravila – dodaje.

Centar za srce Sarajevo jedini u državi radi kardiohirurgiju djece. No, još postoje barijere koje ne dozvoljavaju da se taj segment razvija.

- Pojedini javni sektori radije šalju djecu van granica BiH i plaćaju ogromne sume novca, a mi ovdje imamo verificirani centar, gdje rade specijalisti za takvu vrstu liječenja bolesti djece. To znači da je politika ušla preduboko u pore našeg zdravstvenog sistema – otvoreno govori dr. Kacila.

Centar za srce Sarajevo jedini u državi radi kardiohirurgiju djece. Avaz

Kad je riječ o planovima, Centar se fokusira na napredak i razvoj novih segmenata u oblasti pružanja usluga kardiologije i kardiohirurgije.

- Sljedeći segment u koji ulažemo puno je razvoj sistema krvnih sudova, gdje ćemo pokušati što manje koristiti standardnu hirurgiju, a što više minimalno invazivni pristup, što znači bez reza, bez krvi, stavljanje stentova u krvne sudova čitavog tijela, a ne samo u krvne sudove srca. To je budućnost koja se već dešava u svijetu. Pa se opet vraćamo na naše institucije. Znam da grubo zvuči, ali oni kažu pacijentu - radije uradi standardnu hiruršku operaciju zato što ona postoji kao šifra, a ne ovu moderniju zato što to još nemamo. To je ta naša politička birokratija. Uredu ako mora postojati, ali moraju postojati i etičke norme koje preispituju i razmišljaju o kvalitetu usluge koja se pruža pacijentima – ističe dr. Kacila.


Pužev korak

Kad ga pitamo je li tu najveći problem jer imamo i stručnjake, znanje i iskustvo, a napredujemo puževim korakom, on ističe.

- Zemlje u okruženju idu brže od nas upravo zbog toga što određena tijela prepoznaju i dopuštaju i unapređuju nivo usluga. Kod nas, kad se predloži neka procedura, koje su već desetinama godina dokazane u zapadnoj Evropi, bolje, efikasnije, jeftinije za pacijente, čekate i čekate. Ja se borim za nekoliko procedura evo već osma godina - zaključuje.


Dr. Silajdžić je dobro

Prošle sedmice u Centru za srce operiran je i nekadašnji član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić. Na naše pitanje kako se osjeća, dr. Kacila kaže:

- S obzirom na privatnost svih pacijenata, mogu samo reći da se gospodin Silajdžić osjeća dobro. I to je sve što ćete od mene čuti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.