NARODNA SKUPŠTINA RS

Dodik: Cilj Rezolucije je da umanji stradanje Srba

Rezolucija je netačna i podmukla, ona je podvala političkog Sarajeva, rekao je Dodik

Dodik se pobraća na posebnoj sjednici NSRS. RTRS

Avaz.ba

1.6.2020

Tema o poštivanju žrtava fašističkog režima i pokreta svako malo se vraća i aktuelizira, a kroz ovu Rezoluciju "iz Sarajeva se dobija fašizam", rekao je član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS.  

Naveo je kako "odbacuje bilo kakvu mogućnost političkog šikaniranja ili obračuna o toj temi". 

- Ova tema zaslužuje da se njom bavimo ozbiljno i sa stanovištva činjenica - istaknuo je Dodik.


Ima mnogo fašističkih režima

On je naveo kako smatra da je Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta "podvala političkog Sarajeva".

- Htjeli su podvaliti ozbiljne političke neistinite i poniziti srpske žrtve. Uvidom u Rezoluciju može se vidjeti da se predstavlja kao osuda zločina, a zapravo se otklanja od zločina. Zasnovana je na revizionizmu, a dokument je nastao kao interpretacija netačnih i iskrivljenih istorijskih činjenica i da se omalovažava stradanje i da se ta tema zaklopi i otvori za neke druge teme - rekao je Dodik. 

On smatra da je zbog toga izabrana priča o žrtvama fašističkog terora.

- Fašističkih režima ima mnogo, od Japana do Južne Amerike. Ova rezolucija je netačna i podmukla i ima za cilj da umanji stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu. Iskoristio se Blajburg u kojem nema nikakvih dilema što se tiče nas - rekao je lider SNSD-a. 


Dodik: Drastično neznanje ili smišljena manipulacija. Arhiv

Dodik je istakao da se u Rezoluciji nigdje ne spominje riječ genocid nad Srbima u NDH.

- Što se tiče BiH, ukoliko ova kvalifikacija ostane, odnosno da nije bio genocid nad Srbima, to će Bošnjaci smatrati definitivnim. Važno je da je njima dato da mlataraju činjenicom da nad Srbima nije izvršen gencoid, a za par sedmica će biti opći pritisak o Zakonu o negiranju genocida u Srebrenici. Time se stradanje Srba u Drugom svjetskom ratu stavlja u sasvim drugi kontekst - naveo je Dodik. 

- Ovdje se radi o redukovanoj odgovornosti. U Rezoluciji se sve ustaše izjednačavaju s ustaškim režimom što je nedopustivo - istaknuo je.

Dodik smatra da u Rezoluciji ima problema i sa stanovišta međunarodne tačke gledišta te da se nigdje ne spominje Holokaust.  

- To je drastično neznanje ili smišljena manipulacija - poručio je on.


U ratu nema onoga ko nije činio zločine

Rekao je i da "ova Deklaracija u kojoj se navodno osuđuju fašistički režimi i pokreti ima za cilj da se osudi Ravnogorski i četnički pokret".

- Mi Srbi smo obezbjedili pomirenje što se toga tiče. U ratu nema onoga ko nije činio zločine, činili su i partizani. Ali, treba reći da se može sve upoređivati i stavljati u istu ravan. Isti četnički pokret bio je priznat od savezničkih strana. Četnički pokret bio je prihvatljiv u cijelom svijetu, osim u Jugoslaviji. Zato smo se jasno otklonili od bilo kakvih špekulaciji i podjela i dobro je što u srpskom narodu nema podjela te vrste - rekao je danas Milorad Dodik.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.