SARAJEVO

Prašović-Gadžo: Vrijeme je da ode Novalić i ova Vlada FBiH

Vlada FBiH znala šta se nabavlja i koliko to košta, kazala je zastupnica Sanela Prašović-Gadžo

Prašović-Gadžo: Ovdje nije riječ o politici. Avaz

Piše: E. H. /Avaz.ba

1.6.2020

Vlada FBiH znala šta se nabavlja i koliko to košta, kazala je zastupnica Sanela Prašović-Gadžo u nastavku današnje vanredne sjednice Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. 

- Krenut ćemo od aerodroma na kojem je Novalić kazao da je Vlada FBiH kupila 100 respiratora, a onda je u drugom nastupu kazao da Federalna vlada nema ništa s tom nabavkom, te da je to uradila Federalna uprava civilne zaštite. Od FUCZ dobili smo bahate odgovore, a onda smo dobili odgovor da njih nije pisao Kadribegović. Da se sve radilo u duhu zakona dobili bi konkretne odgovore. Ovako nam Uprava odgovori da su oni samo primali ponude, a ne tražili od kompanija koje su ovlaštene za uvoz medicinske opreme. FUCZ je sabirala ponude u jednu tabelu i onda davala Kriznom štaba da ih usvoji. Vlada FBiH je usvajala ovakve tabele, znači da je Vlada znala šta se nabavlja i koliko to košta – pojasnila je Prašović-Gadžo.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Avaz

Dodala je da Agenciju za lijekove pitala kako su registrovali firme u vrijeme pandemije koje se nikad nisu bavili uvozom medicinske opreme i da je dobila odgovor da je sve urađeno po zakonu.  

- Nisu mi odgovoril zašto „Sreberena malina“ u zahtjevu nema registarski broj. Za jedan dan su dobili dozvolu za uvoz i to samo za jedan uvoz respiratora. Dok mi danas ovdje zasijedamo, podiže se nivo sigurnosti glavne tužiteljice BiH jer je dobila prijetnje zbog istraživanja afere „Respiratori“. Dok mi zasijedamo novinarima nije omogućen rad jer su mi se žalili da ne čuju ton. Ovdje nije riječ o politici, već da li ćemo jednoglasno osuditi ono što se dešavalo na Vladi FBiH ili ćemo aplaudirati onom što je urađeno i onom što je u suprotnosti sa zakonom, a tome svjedoči Tužilaštvo BiH. Zato će SBB podržati da ova Vlada FBiH ode i da ode premijer Novalić jer on ima odgovornost u ovom postupku – istakla je Prašović-Gadžo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.